Банкерът Левон Хампарцумян смята, че страната ни може да влезе в еврозоната от 2024 г., стига да има политическа воля за това.

"За еврозоната трябва само инфлацията да укротим малко и ще влезем", каза Хампарцумян в интервю за Евронюз България.

Според него икономически активните хора ще спечелят най-много. "За икономически неактивните хора е все едно дали са левове, евро, монголски тугрици – те са си объркали животите, не са учили навремето, не са научили занаят, нямат хубава работа, карат се в семейството с жена си, бият си жените и т.н.

Но не те ще задават тона как ще се развива България. Те чакат резултата на икономически активните хора, които ще платят данъци и от тези данъци ще им се даде нещо, за да живеят малко по-добре, отколкото живеят сега", описа ситуацията експертът.

Никаква няма да е разликата като влезем в еврозоната. Икономическият успех дали го мерим в левове или евро за един ще бъде един, за друг – друг, както и в момента.

Левон Хампарцумян разкри, че в момента се въртят две теории за инфлацията, завладяла света и България. Малко по-оптимистичната е, че рязкото повишаване на инфлацията ще обере дисбалансите, които причиняват инфлацията, и от догодина нещата ще тръгнат да се успокояват. Другата е, че ще имаме по-продължителен период от порядъка на 4-5 години с относително висока инфлация, но не тези 20-25%, а нещо от типа 4-5-6 на сто.

И двата варианта са възможни, но като че ли първият е подкрепян от повече хора. Разбира се, има начин да се борим с инфлацията. Най-стабилният начин е да произведем повече стоки и услуги, които някой да купи и да балансираме нещата. Но това е по-трудният и по-дългият начин. Централните банки пък залагат на повишаването на лихвите.

"Политиката на повишаването на доходите ми прилича на игра на деца с кибрит. Защото имаме неравенство в средните доходи в държавата – София и няколко големи града се отличават драматично от по-изостаналите части, което е системен проблем и не може да се реши с един декрет за увеличаване на заплати", подчерта Хампарцумян.

По негово мнение наистина неравенството расте и трябва да се правят някакви неща, но надали трябва да се правят в петък следобед.

Това ще създаде допълнителни проблеми – нарастване на сивия сектор. А помощта към нуждаещите се в България трудно може да се управлява, защото нямаме надеждни данни кои наистина са нуждаещите се. Има хора, които се осигуряват на минимална заплата, пък вземат допълнителни пари в кеш, злоупотребата с права по различни инвалидни програми и др.

"Ако лихвите по кредитите вървят нагоре и цените на имотите и наемите също вървят нагоре, значи започваме да се балонизираме. Мисля, че още не сме стигнали до там, преди това ще има едно охлаждане на ентусиазма.

Както в гражданите, които си купуват жилища, така и в предприемачите, които ги строят и банките, които ги финансират. Тези, които днес биха купили жилище с инвестиционна цел поемат днес по-голям риск, отколкото преди 2 години. Ако пазарът тръгне надолу, тяхната инвестиция няма да бъде успешна", обясни банкерът.