Двамата турски граждани, задържани за убийството на Петър Бъчваров, са братя. Те не са се опитвали да преминат браздата, а са причаквали други техни "жертви", каза вътрешният министър Иван Демерджиев като допълни, че не може да даде още подробности, за да не пречи на разследването.

Младши инспектор Петър Бъчваров е застрелян от турска територия с ловна пушка. Гилзите, намерени на българска територия са от автоматичното оръжие, с което военнослужещия от граничния патрул е отговорил на огъня.

След поклонението пред убития полицай в Елхово, Демерджиев коментира, че не може проблемите, натрупани в "Гранична полиция" от 10 години – намаляването на щата, изграждането на бутафорно защитно съоръжение и проблемите с оборудването на полицаите, да се прехвърлят върху сегашното ръководство на МВР.

Той определи като неуместни критиките, отправени към ръководството на МВР и заяви, че би си подал оставката, само ако президента на Република България поиска това.

"Хората, които ми искат оставката, в най-голяма степен са отговорни са проблемите, които заварихме и с които се сблъскваме. Не мога да се съглася с критиктите към ръководството на МВР. Заварих "Гранична полиция" в тежко положение. Похарчихме огромен ресурс - последните години никой министър не е стоял толкова близко до служителите си", каза Демерджиев.

Служебният вицепремиер призова Народното събрание да приеме необходимите промени в бюджета за догодина, така че да се увеличи щата на "Гранична полиция" и да се спре с практиката на командироването на служители от вътрешността на страната.

Според него има възможност задържаните за убийството на Бъчваров турски граждани да бъдат съдени у нас. За момента България има пълно съдействие от страна на Турция. Днес представители на МВР са посетили валията на Одрин, а турските власти са взели допълнителни мерки да намаляване на мигрантския натиск към границата ни.

Източник и кадър Нова тв