Контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, започва срещите с парламентарните групи в 48-ото Народно събрание. Първите разговори са с представители на ГЕРБ-СДС и на „Български възход”.

На влизане бившият външен министър Соломон Паси определи задачата като нещо по средата между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно". "От падането на Берлинската стена до днес никога политиката не е влияела толкова на вътрешнополитическия живот. Ние сме в уникална ситуация и трябва да се намерят уникални решения", категоричен е той.

Според него функцията им не е официална. "Виждаме, че има много повече общи неща, отколкото различия, няма диалог", обясни Паси.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) заяви, че както за него, така и за д-р Паси, европейското и демократичното развитие е кауза. "Нагърбихме се с нелеката задача да накараме партиите да излязат от окопите и да си говорят, да постигнат съгласие. Не означава създаване на коалиция, а това, че ще минем по решения на спешните стратегически приоритети. Ще се радваме да има хоризонт за правителство, независимо в каква конфигурация. Нямаме амбиции и его, искаме работещи институции. Ние сме дошли с една-единствена цел - да търсим решения по национални приоритети, които да заложим в новия дневен ред на НС. Оценяваме като критична и високорискова ситуацията в България и региона. Трябват ни работещи институции и решения. Когато е трудно и когато е тежко, гражданите очакват такива решения", подчерта той.

По думите му един от ключовите приоритети са Еврозоната и Шенген. "Превъоръжаването на българската армия също е от тях. Ще зададем въпрос на всички - готови ли сте да търсите решения и приоритети и ако е така, готови ли сте да поемете отговорност", посочи Плевнелиев.

Източник и кадър Нова тв