От 17 до 19 октомври в залата на Държавна опера – Бургас се проведе първото издание на Националния конкурс за млади оперни певци с международно участие “Стоян Попов“, в който взеха участие 46 млади оперни изпълнители от 8 държави. Форумът премина на високо професионално ниво и несъмнено даде заявка за едно от най-значимите събития в културния календар на крайморския град.

Престижното събитие се осъществява със съдействието на Община Бургас, с която Бургаската опера е свързвана с дългогодишно успешно партньорство. Мащабният форум се реализира с финансовата подкрепа и на Национален фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“. Идеята и реализацията е благодарение на доц. Александър Текелиев, който е бил ученик на маестро Стоян Попов.

Патрон на конкурса е големият български баритон, който е пял с дългогодишен успех по наши и световни сцени – Стоян Попов. Маестро Стоян Попов е наричан от френската музикална критика „Гласова катедрала“ и "българският Тито Гоби". Гастролите му по световните оперни сцени получават оценки от типа "изключителен Макбет", "ненадминат интерпретатор на Скарпия" и др.

Лауреатите на конкурса са избрани от авторитетното жури, в състав: именитият оперен певец със световна слава Калуди Калудов – председател, и членове: проф. Нико Исаков, Стефка Минева – българска оперна певица със световна кариера, проф. д-р Григор Паликаров – диригент, главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик, Огнян Драганов – директор на Държавна опера – Стара Загора, и доц. Александър Текелиев – директор на Бургаската опера.

Лауреатите на конкурса ще бъдат солисти на оркестъра на Бургаската опера на галаконцерта, който ще бъде днес, 21 октомври, от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас.

Носителите на присъдените от журито награди са:

Жени:

Първа награда – Йоана Кадийска – България

Втора награда и участие в спектакъл на Държавна опера – Бургас през сезон 2023/2024 година – Виктория Мелник – Украйна

Трета награда – Румяна Костова – България

Трета награда – Ю Тинг/ Китай Y Ting/ China

Гергана Георгиева – България – Специална награда на Държавна опера Стара Загора – участие в оперния спектакъл „Евгений Онегин“

Мъже

Първа награда и участие в спектакъл на Държавна опера – Бургас през сезон 2023/2024 година – Матеуш Михаловски/ Полша

Втора награда – Дзан Юнян/ Китай

Трета награда – Юрий Хрихораш/ Украйна

Емил Павлов – България – Специална награда на Настоятелството на Държавна опера – Стара Загора в размер на 1000 /хиляда/ лева.

Галаконцертът на лауреатите на Първия национален конкурс за млади оперни певци с международното участие "Стоян Попов" ще бъде на 21-ви октомври от 19 часа в залата на Бургаската опера.

В програмата ще прозвучат:

Увертюра на операта „Луиза Милер“ от Джузепе Верди;

Ария на Леонора от първо действие на операта „Трубадур“ от Джузепе Верди – изпълнява Гергана Георгиева – България.

Ария на Каварадоси от Трето действие на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини - в изпълнение на Емил Павлов – България

Ария на Семирамида от едноименната опера на Джоакино Росини - изпълнява Румяна Костова – България.

Ария на Леонора от Четвърто действие на операта „Силата на Съдбата“ от Джузепе Верди – в изпълнение на Ю Тинг – Китай.

Ария на Фиордилиджи из операта „Така правят всички“ от Волфганг Амадеус Моцарт – в изпълнение на Виктория Мелник – Украйна;

Сцена и ария на Родриго из операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди - изпълнява Юрий Григораш – Украйна;

Ария на Графа из операта „Сватбата на Фигаро“ от Волфганг Амадеус Моцарт – Дзан Юнян – Китай;

Ария на Далила от Трето действие на операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс - изпълнява Йоана Кадийска;

Ария на Ренато из Трето действие на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди – в изпълнение на Матеуш Михаловски – Полша.

Билети за галаконцерта на лауреатите /21 октомври, 19 часа, зала на Държавна опера – Бургас/ – на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/operen-kontzert-0sv4b

и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1307133/performance.html.