Учудващото е, че още в началото на НС, вместо да даде резултат при неговото свикване, то започва с конституционна криза. Така президентът Румен Радев коментира дебатите за избор на председател на Народното събрание.

Радев е на работно посещение в Брюксел на 20 и на 21 октомври, където представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет.

"Самият факт, че аз отново съм тук, а те вече взеха да свикват, не е добре. Крайно време е да намерим изход от политическата криза, в която се намираме. Силно се надявам разумът да вземе връх и нашите народни представители да конституират Народно събрание. Това означава да се обединят поне около председател, за да може то да започне да функционира", коментира той.

Без да се конституират парламентаните групи, консултациите за съставяне на кабинет също не могат да започнат, подчерта Радев. Разкритикува депутатите, че втори ден се занимават с вътрешни проблеми.

"Не се обсъждат нови санкции спрямо Русия, ще се обсъди как да увеличим помощта за Украйна, тъй като тя е изправена пред хуманитарна криза. Ще направим всичко възможно да помогнем на Украйна в тежката зима", каза президентът.

Източник и кадър БНТ