Директорът на РДГП комисар Антон Мирков и Ивайло Николов, началник на сектор в Черноморски граничен координационен център, дадоха подробности за откритите 38 мигранти в Черно море днес на брифинг в Бургас.

„Бяха открити 38 души, от които 22 мъже, 8 жени и 8 деца, от които едното е месечно бебе. Те се самоопределят като афганистанци и сирийци. Бяха безопасно доведени до морския бряг в изключително сложна обстановка“, каза комисар Мирков. Хората са били на лодка, чиято дължина е около 7 метра.

Ивайло Николов разказа хронологията на случая.

„Днес сутринта в 6,25 часа, беше открит плавателен съд в района на нос Шабла, който не отговаряше на повикванията на операторите на интегрираната система и се движеше в посока север – към Румъния. Веднага към мястото беше изпратен гранично-полицейски кораб и съответно наряд по брега - за водене на наблюдение. Гранично-полицейският кораб успя да прехвърли на борда на плавателния съд проверяваща група и бяха установени лицата. Времето беше изключително лошо, сложна метеорологическа обстановка. В тази връзка не беше възможно лицата да бъдат прехвърлени на гранично-полицейския кораб, затова проверяващата група остана на борда на плавателния съд, за да осигури безопасно плаване до пристанище Каварна. Лодката застана безопасно по-късно там, но преди това свърши горивото и се наложи прехвърляне на гориво. В пристанището бяха проведени всички мероприятия – медицински прегледи и последващи действия по регистрация. Към момента лицата са в добро здравословно състояние.

През цялото време на спасителната операция държахме връзка с румънската брегова охрана.“, каза той.

Не е известен към настоящия момент точният маршрут на мигрантите. „Тъй като през тази година имаше два подобни случая в Румъния, общо взето движението на лодките се осъществява от едно място, което се намира на изток от Босфора. Курсът е на север, на изключително голямо отстояние от брега – на около 50-60 морски мили, и при достигане на румънска територия се насочва на запад.“, обясни комисар Мирков.

Последният случай в България на мигранти по море е бил през 2014 година.

„Ние сме готови по всяко едно време да реагираме и да си изпълняваме задачите. Не се очакват някакви драстични промени. Колегите от Турция си изпълняват съвестно задачите. Обменяме непрекъснато информация с тях“, добави Мирков.