Дванадесетте училища и седемте детски градини в община Поморие отново се изпълниха с много радост и вълнение. Новата учебна 2022/2023 година започна за общо 2 937 деца, от тях 259 са първокласници, а 951 – възпитаници в градините.

На празника на всяко учебно заведение присъстваха кметовете на съответните населени места, заместник-кметовете на Община Поморие или служители от дирекция „Хуманитарни дейности”. Кметът Иван Алексиев сподели първия учебен ден с учениците от СУ „Иван Вазов” и ОУ „Христо Ботев” – Поморие, както и с малките палавници от ДГ „Детелина”. На тържествата присъстваха още председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-областният управител Пламен Янев, общински съветници и общественици.

Празникът в просветните институции започна с издигане на националния флаг под звуците на химна. Децата, с помощта на своите преподаватели, бяха подготвили пъстра програма от песнички, стихове и танци, а като пожелание за здраве и успехи на повечето места бе отслужен водосвет. Тази година училищните дворове не бяха изпълнени с толкова много цветя, но бяха изпълнени с много доброта, защото всички, в т.ч. и детски градини, се включиха в благотворителната инициатива, насочена към пострадалите от наводнения български села Каравелово, Богдан и Слатина. Вместо букети, учителите призоваха средствата да се насочат в помощ на най-нуждаещите се в момента.

Кметът Иван Алексиев поздрави присъстващите в учебните заведения и сподели радостта си от факта, че в община Поморие учениците не просто се образоват, а развиват и своите добродетели: „Всички ние носим голяма отговорност, защото трябва да бъдем опора на децата си, да даваме личен пример и да вярваме в тях. Само така те ще се превърнат в добри хора, с които да се гордее градът ни и прекрасната ни страна.

15 септември е много специален ден за цяла България, но днес за Поморие денят е още по-специален и важен, защото след много труд и усилия вече имаме втора паралелка 8 клас. Искам да благодаря на Регионално управление по образование – Бургас и лично на началника Петя Петрова, както и на директора на СУ „Иван Вазов” Петя Казакова и целия педагогически колектив за старанието и непрестанната работа, с които постигнахме този успех. Но най-вече благодаря на вас, родителите, за това, че повярвахте в нас и записахте децата си тук.”

Председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов също поздрави всички присъстващи, пожелавайки им плодотворна година. Бяха прочетени приветствени слова и от областния управител на Бургас проф.д.н. Мария Нейкова.

Както всяка година, и този път кметът Иван Алексиев подари на всички първокласници богато илюстровани книжки с български стихотворения и лично послание.