След успеха на първото издание на Фестивал Тракийски Мистерии, проведен в Стария град Несебър през август 2021 година, мащабните руини-свидетели на тракийската древност, ще оживеят отново с "Мистерия на Тракийския Херос" и "Тракийска Мистерийна Драма", обновената изложба "Тракийски Мистерии", лекции на Института по Т-наука, фестивални шествия и творчески ателиета.

В настоящия сезон продукциите на фестивала достигат до нови локации и добавят различни формати за участниците в интерактивните фестивални форми, свързани с тракийски изкуства, традиции и тайни.
Програмата на Фестивал Тракийски Мистерии в Стария град на Несебър включва:

30.08. Старата Митрополия "Света София" - Интерактивен спектакъл "Мистерия на Тракийския Херос“

31.08. Античен театър - Интерактивен спектакъл "Тракийска Мистерийна Драма"

30-31.08. Изложба "Тракийски Мистерии" - дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика

31.08. Лекция на Института по Т-Наука "Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес", с лектори Тодор Йотов, Боряна Рачева-Йотова и Десислава Иванова

30-31.08. Фестивални ателиета и работилници.
Уникалните по рода си творчески ателиета увличат в преживяване на мистиката и силата, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл от древността до днес:

▪ Мистерията на българския обреден хляб - участниците в тази работилница ще се докоснат до тайнството и дълбоките послания, закодирани от предците ни в приготвянето на хляба.

▪ Мистерията на Тракийската одежда - участниците в тази работилница ще се запознаят със сакралната символика и предназначение на дрехата, като послание, което може да бъде "прочетено". Те ще имат възможността "да влязат в дрехите" на древните траки, чрез подготвени реплики на облекла, подобни на тези от изображения върху автентични артефакти.

▪ Мистерията на оброчните глинени плочки - участниците в тази работилница ще се докоснат и ще научат повече за тракийските оброчни плочки със свещени текстове, открити в древни археологически находки по нашите земи. Те ще се запознаят с разчитането на сакралните послания и ще могат да изпишат лична оброчна плочка.
Актуална информация за програмата във всички фестивални локации е достъпна на:
https://www.facebook.com/FestivalTrakiyskiMisterii

"Тракийска Мистерийна Драма" е възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на Арт-формация "Орфика", и представлява новаторска продукция без аналог, вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с древната тракийска цивилизация по нашите земи. Спектакълът е филмиран и тиражиран още през 2006 година, като в последните 16 години "Академия Орфика" е осъществила над 40 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България, както и регулярно в зали, позволяващи интерактивни формати, като Централен Военен Клуб – София, Национален Дворец на Децата и зала "Универсиада". Филмът "Тракийска Мистерийна Драма" има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти.

"Мистерия на Тракийския Херос" представя зрелищно присъствието и мощите на Царя-жрец, явени в неговите инсигнии и въоръжение, чрез които продължава невидимо да осъществява своите функции на покровител и ходатай за народа си. Проектът бе осъществен за първи път в гр. Казанлък, Тракийска могила "Шушманец", на местния летен тракийски фестивал по покана и със съдействието на Община Казанлък през 2019.

Билети се разпространяват чрез EVENTIM и на място.