Кметът на Одрин Реджеп Гюркан е поискал да бъде съставена комисия във връзка с нарастващия брой надписи и табели на български език в града след решението, с което българските граждани получиха право да пътуват с лични карти без визи до Турция, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Според кмета е необходима регулация, като се има предвид, че въпросните табели и плакати с надписи на български не съдържат "и една турска дума".

Гюркан каза това на среща на общинския съвет, добавяйки, че ситуацията създава дискомфорт за местните жители.

Кметът призова членовете на съвета да създадат комисия, която да работи съгласно законодателството, да изслуша експерти при необходимост и да предприеме действия в идните месеци.

"Езикът е една от общите ценности на нацията. Ако загубите езика си, ще загубите всичко", посочи Гюркан, като същевременно отбеляза, че не се оплакват от идващите в града българи.

"Въпросната дискусия е много ненужна, като се има предвид, че повечето пазаруващи напоследък са българи", каза Метин Барманбай, местен търговец.

Гюлхан Али, турист от България, разглежда положително надписите на български език. "Търговците в района се препитават изцяло от чуждестранни туристи. Не смятам, че (практиката с надписите на български) трябва да бъде ограничена, а напротив, трябва да бъде засилена, тъй като посетителите срещат трудности с езика", смята той.

Според решение, публикувано в турския държавен вестник на 27 юли, българите получиха правото да влизат в Турция с лична карта в случаите на транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в рамките на период от 180 дни, пише БТА.