От 19 август в Бургаско ще бъде задължително носенето на маска в лечебните заведения и в сградите, в които се осъществяват социални услуги. В списъка попадат всички аптеки и оптики. Както на много места в страната и тук до посочената дата ще действа въведеният филтър за влизане в детските градини. Там няма да се допускат деца със симптоми на КОВИД-19.

На работодателите се препоръчва да следят за редовно проветряване на работните помещения, а при възможност да бъде въведена и дистанционна форма на работа. В заповедта на директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров няма изискване за носене на маски в автобусите от градския транспорт в Бургас.

Не се предвижда отмяна на спортно или културни мероприятия. Броят на новозаразените в областта продължава да нараства със слаби темпове. Прогнозите на властите са, че нов пик се очаква в средата на месец август. Към момента не се наблюдава сериозна заетост на интензивните легла в болниците в областта. Бургаско остава в „червената зона“ по разпространение на болестта, заедно със София – град и Варна, където е регистриран най-висок брой заразени през последното денонощие или 321 души.

Ваксините

В разгара на летния сезон интересът към препаратите е далеч от нивата, които имахме в края на миналата година. В Бургас работят едва няколко пункта за ваксинация, като основният е в сградата на здравната инпекция. Налични са всички разрешени за употреба препарати в Европейския съюз.

В същото време Български червен кръст продължава и днес информационната си и ваксинационна кампания пред Пантеона в Морската градина. На място там се извършват консултации и ваксиниране. По официални данни на здравните власти у нас са налични около 3 млн. дози. Около 30% от населението на страната е с пълен ваксинационен курс. За сравнение средният процент в останалите европейски страни е около 70. Припомняме, че в България все още не е разрешена ваксинацията на деца под 5-годишна възраст.