Сериали от националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2022“ ще се проведат на 21 и 22 юли в района на пристанището, съобщават от Флотилия бойни и спомагателни кораби - Бургас.

За целите на учението ще бъде пресъздаден пожар на борда на кораб, ще бъдат и използвани имитационни димни устройства. Те са с време за действие около 15 минути и образуват дим, който е безвреден за населението, съобщават от флота.

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. То се провежда в териториално море, прилежащата и изключителната икономическа зони на България и в райони, които са обявени своевременно.


В „Бриз 2022“ ще участват 11 държави с 24 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 4 вертолета и 1390 военнослужещи от България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция и Военноморско Командване на НАТО.

В него ще се включат 121 представители с разнородни технически средства от четири министерства и 21 дирекции, частни компании, агенции и организации.

Щабът за контрол на учението ще се развърне във Военноморска база Бургас, подпомаган от Военноморска база Варна.