Седем проби (6 в София-град и 1 в Кюстендил) с подварианта ВА.5 на Омикрон са установени у нас. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. ВА.5 е доказан при 8% от изследваните проби.

През май 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за „варианти, будещи безпокойство“. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г., а към момента вече са доминиращи там.


BA.4 и BA.5 имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но имат повече общи черти с варианта BA.2. Те притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса.

От МЗ уточняват, че за последната седмица е регистриран 50% ръст на заболяемостта от COVID-19 в България. Нарастване се отчита и в седмичната положителност на направените изследвания - 9,98% от направените тестове са положителни, което представлява ръст от 73%. Данните на Националния център по заразни и паразитни болести сочат, че към 29 юни 14-дневната заболяемост в страната е 56,69 на 100 хил. души население.