За пръв път след началото на пандемията, в неделя BULATSA обслужи без закъснения 3082 полета над България.

След отпадането на ограниченията за превоз на пътници, през второто тримесечие на 2022 г. се наблюдава интензивно възстановяване на броя на полетите. Нивата на трафика варират между 85-95% на дневна база спрямо броя на полетите през 2019 г., като през уикендите достигат и до 98%. До момента има регистрирани единични случаи, в които са преминати 100% от нивата през съответния ден на 2019 година.

Очаква се трафикът в нашето въздушно пространство да продължи да се възстановява, като се наблюдава известно изместване на запад в потоците и концентриране в централните сектори поради войната между Русия и Украйна.

Ключово значение за бъдещото развитие ще има продължението на конфликта, цените на енергийните носители и влиянието им върху световната икономика и пандемията от COVID-19 . Важен фактор ще бъде и способността на летищата и на авиокомпаниите да се справят с пиковото търсене, тъй като поради липса на персонал в тези две звена се отменят полети.

Ръководителите на полети в РВД са подготвени за нарасналия трафик и са предприети всички мерки за безопасно обслужване на полетите. Очакваните най-високи стойности са през юли и август.