На 28-и юни от 20.30 часа в Летен театър – Бургас в главните роли ще бъдат солистката на Софийската опера и балет Кристина Чочанова и премиер-балетистът Емил Йорданов

Премиерното представление на балета „Дон Кихот“, по музика на Лудвиг Минкус – на 7-и юни в Летен театър – Бургас, премина с очакван успех. Със спектакъла, в който гостува примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, официално бяха открити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022. За почитателите на балетното изкуство, които са пропуснали еуфорията на премиерата, Бургаската опера е подготвила нова дата – 28-и юни, вторник, от 20.30 часа, също на откритата сцена в Приморския парк на Бургас. В главните роли на Китри и Базил ще бъдат Кристина Чочанова, солистка на Софийската опера и балет, и премиер-балетистът на Софийската опера и балет и Бургаската опера – Емил Йорданов, който танцува и на премиерата.

Чудесната постановка на „Дон Кихот“ е на Галина Калчева – режисьор на внушителната мащабна балетна феерия по хореография на Мариус Петипа и Александър Горски. Великолепната сценография, пресъздаваща по самобитен начин испанския бит и колорит, е на Иван Токаджиев, напълно съответстващите с идеята на декорите ярки и атрактивни костюми са дело на Яна Дворецка, която е сътворила цели 82 оригинални сценични облекла за премиерата, ушити майсторски от гардеробиерките на Бургаската опера, асистент-режисьор на внушителната постановка е Лина Пеева. Високо е и нивото на техническо обезпечаване на спектакъла – декорите и специалните ефекти са впечатляващи и съобразени със съвременните световни тенденции в сценичното изкуство.

Всеобщото мнение за премиерния спектакъл на „Дон Кихот“ е, че е постигнато възхитително съчетание на ритми, обагрени от страст, динамика и вихър от емоции, и има цялостен облик, синхронизирал идея, музика, художествени послания и вдъхновено изпълнение, под знака на истинско майсторство.

Цялостната многобагрена феерия на сцената на Летния театър на спектакъла във вторник ще изградят – чрез динамика на движенията и умело предаване на емоционалните послания, всички десетки изпълнители. Освен атрактивните солисти – Кристина Чочанова и Емил Йорданов, в ролите в спектакъла на 28-и юни публиката в Летния театър на Бургас ще има удоволствието да види блестящ каст от артисти. В характерните роли, изискващи актьорски умения, на емблематичната двойка от романа на Мигел де Сервантес – Дон Кихот и Санчо Панса, влизат: Петър Тихолов – в образа на Рицаря на печалния образ, в ролята на неговия верен сподвижник в рицарските дела – Санчо Панса, ще бъде Антон Иванов /гост/. Бургаската публика ще види Теодор Цаков и Яна Бердута – като Еспада и Мерседес, които танцуваха на премиерата, са атрактивни и блестящо пресъздават испанския темперамент чрез разнообразните вихрени танци. Като Повелителката на дриадите – стилна, въздействаща, внушаваща респект, ще бъде отново младата балерина, носителка на многобройни национални и международни отличия, която вече има няколко успешни роли в спектакли на Държавна опера – Бургас – Емона Георгиева. С нежно и феерично сценично присъствие и артистичност ще се отличи на сцената в Летния театър и Събина Косева – като Амур. Динамични и очарователни ще бъдат отново Даниела Туртуманова-Стоянова и Натали Иванова – като Приятелките на Китри. Истински южен полъх и темперамент обещават персонажите на Приятелите на Базил – премиер-балетистът Даниел Тичков и Кирил Филипов. В страстния Цигански танц като кълбо от чувственост и динамичност ще бъдат отново Ива Овчарова и Кирил Филипов. Като бащата на Китри – Лоренцо, на сцената колоритно присъствие ще има Светлан Николов, в ролята на Кръчмарката ще бъде атрактивната София Ловджиева. Интригуващ е и образът на Гамаш, именитият самонадеян благородник, който неуспешно се бори за сърцето на красавицата Китри – в изпълнение на Даниел Димитров.

В Сегидилия в I картина на сцената на Летния театър на 28-и юни излизат: Даниел Тичков, Кирил Филипов, Стоян Фъртунов, Найден Найденов, Ива Овчарова Ивана Фиалковска, Патрисия Соарес, Симона Маринова, Елена Георгиева, Бианка-Хелън Джованели, Мария Габарова, Гергана Георгиева. В атрактивния Танц на тореадорите /I картина/ южна страст и динамика внасят: Даниел Тичков, Христо Добрев /гост/, Кирил Филипов, Стоян Фъртунов, Стефан Типиков, Найден Найденов, Анелия Иванова, Емона Георгиева, Събина Косева, Рая Чакърова, Никол Маренова, Теди Димитрова. В Антре /V картина/ участват: Ива Овчарова Рая Чакърова, Събина Косева, Емона Георгиева, Гергана Георгиева, Илина Константинова, в Испански танц – Даниел Тичков, Кирил Филипов, Стефан Типиков, Стоян Фъртунов, Христо Добрев, Анелия Иванова, Ивана Фиалковска, Мария Габарова, Бианка-Хелън Джованели, Елена Георгиева.

Колоритно и свежо е присъствието в мащабния спектакъл на възпитаниците на балетните класове на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" – гр. Бургас, участващи – изключително отговорно и в синхрон с майсторството на останалите изпълнители, в красивите приказни сцени, в които властват дриадите – митичните горски създания, покровителки на дърветата.

В красивата динамична постановка на „Дон Кихот“ традиционно високо изпълнителско ниво, отдаденост на сцената и забележителен синхрон постигат и артистите от ансамбъла на балета към Държавна опера – Бургас

Билети за „Дон Кихот“ – на касата на Операта, каса „Часовника“, на място в Летния театър - преди събитието, както и в мрежите на Grabo и Eventim.

За солистите:

Кристина ЧОЧАНОВА-ИВАНОВА /гост/ - в ролята на Китри

През 2000 г. е приета в Националното училище за танцово изкуство. През 2009 г. завършва Националното училище за танцово изкуство и през същата година постъпва на работа в Софийска опера и балет. Участва в международните гастроли на трупата. От 2013 г. е солист в Софийската опера и балет.

Награди:

Сребърен медал в Детски международен конкурс - Грасс – Франция;

Grand prix от Детския международен балетен конкурс "Златната пантофка" – Париж -Франция;

Носител на голямата награда на името на Анастас Петров от конкурса за млади балетни изпълнители "Анастас Петров" 2006 г;

Два пъти е лауреат на Международния балетен конкурс "Сицилия Барока" – Модика, Италия. В младша възраст - втора награда за класически и първа за съвременен танц. В старша възраст - първа за класически и първа за съвременен танц;

Финалист в Първи международен балетен конкурс Сеул -Корея;

Два пъти е полуфиналист на Международния балетен конкурс в Перм – Русия;

Носител на бронзов медал и наградата на името на "Нина Кираджиева "от Международен балетен конкурс "Варна";

Репертоар:

„Дон Кихот“ – Китри, двойка приятелки в балета, Червена пачка;

"Лешникотрошачката " -Мари , Испанска кукла, Кукла Дявол, валс на цветята - четворка солисти; "Танго " - Черна роза; "Кармина Бурана " Девица , животинско създание „Лебедово езеро“ – па де троа, четворка малки лебеди , солистка в унгарски танц „Баядерка” – Индуски танц, малка четворка, трио на сенките;„Жизел“ – селско па де дьо, двойка вилиси; „Спящата красавица“ – Принцеса Флорина, Фея Смелост, фея Плодородие, Брилянт; "Силфида " – Ефи; "Дамата с камелиите " Нишет, па де дьо от второ действие; "Корсар" - четворка солистки градина и одалиски;"Зорба гърка";„Копелия“;„Серенада“ – Баланчин;„Кармен” – Пикипам и четворка жени в балета;„Рапсодия в синьо“ – Р. Топалова;“Сюита Вардар” – М. Младенов – четири девойки; “Степин стоунс” – па де сис; “Шехерезада” – Катрин Поузин; “Скрябин квинтет” – М. Младенов; “Ла Сурс” – Баланчин; „Кончерто Бароко“ /Баланчин/ – солистка; “Класическо па де дьо“ – Чайковски – Баланчин; „Антигона“ – Ириния /хореография С. Бобров/; „Електра“ – Електра /хореография С. Бобров/;„Концертът“ – Дж. Робинс – Шопен.

Емил ЙОРДАНОВ - в ролята на Базил:

Премиер-балетист. Завършил е Националното училище за танцово изкуство – София в класа на Петър Колдамов. Паралелно със старта на кариерата си в Софийска опера и балет започва обучението си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Само след шест години е вече примабалетист на Софийска опера и балет. Емил Йорданов е балетист и в балета на Държавна опера – Бургас. Участва като солист в спектаклите на бургаска, пловдивска, русенска и старозагорска опери. Гастролира в Канада, Италия, Гърция, Германия, Дания, Испания, Америка, Япония и др. През 2004 г. получава отличие I-ва степен на XI Национална среща на млади балетни изпълнители „А. Петров“ в София. Носител на Почетна диплома за Деня на славянската писменост и култура от Министерството на културата на Република България. Получава наградата „Кристална лира“ за ролята си на Базил в балета „Дон Кихот“.