Исторически музей и Градска художествена галерия „Дечко Стоев” канят жителите и гостите на град Поморие на „Нощ в музеите и галерията“, която ще се проведе на 17 юни (петък).

Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите и галериите” възниква във Франция през 2005 г. и е под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят на културните институции, участващи в инициативата, непрекъснато се увеличава. В световен мащаб нараства и броят на посетителите, които с желание се възползват от интересната възможност.

„Нощта“ в Исторически музей – гр. Поморие ще започне от 18.00 часа с участието на Общински духов оркестър – Поморие, ПГ „Тракийка“ към Тракийско дружество „Одринска епопея“, ДФТА „Раковина”, дует Анелия и Кристиян Налбантови, малкия гайдар Яни Атанасов и поморийски ученици от музикално училище „Проф. Панчо Владигеров”- гр. Бургас.

След богатата музикална и танцова програма ще бъде открита изложбата: „Балканската война и нейното отражение в Анхиалския край“. Експозицията е първият по рода си опит многостранно да се проследи участието на Анхиало (днешно Поморие) в Балканската война. Представен е подвигът на воините от Анхиалския край, пожертвали се в името на обединението на Отечеството. Специално внимание е отделено на отбраната на града и на трудностите на цивилното население във военно време. Отделен акцент в панорамната картина на следвоенния период е тежката участ на стотиците бежански семейства от Одринска Тракия и Македония, потърсили спасителен пристан в Анхиало и околността.

От 20.00 часа ще бъде открита благотворителна изложба „Креативна керамика, изработена на грънчарско колело от жени в неравностойно и равностойно положение” по проект, финансиран от ЮНЕСКО. За финал деца и възрастни ще имат възможността лично да се потопят в магията на грънчарството в уютното ателие на музея. С помощта на музеен специалист всеки участник ще изработи своя собствена творба (пластика, съд, пано), която ще отнесе у дома за спомен.

Към инициативата в Поморие ще се включат също Музеят на солта и Центърът за наблюдение на птици „Поморийско езеро“.