Бебе с тегло от само 1000 грама получи шанс за живот, след уникална операция, извършена от столични лекари. Детето се ражда недоносено и със сърдечна малформация в 8-я месец. Кардиолози успяват да поставят стент на аортата с миниатюрен размер от едва три и половина милиметра.

Едва поел първите си глътки въздух Виктор вече трябва да се бори сърцето му да продължи да бие.

Бебето пристига в детското отделение на Националната кардиологична болница в критично състояние, когато е само на 5 дни. Нашите специалисти се свързват с колегите си от Германия, за да обменят опит преди операцията, която крие огромен риск за живота и рядко се прави дори в световен мащаб.

Екипът на д-р Димитров има не повече от 48 часа, за да реши как да оперира толкова малък пациент. Решението - имплантиране на стент.

“Неговата аорта, където е стеснението, е от порядъка на 3,5 - 4 милиметра, а ние трябва да стигнем до този участък. Обикновено това се прави през артерията на крачето, само че при еднокилограмово бебе тази артерия е изключително малка и не позволява да се сложи въвеждаща система”, обяни д-р Димитров.

Хирурзи успяват да осигурят нетрадиционен достъп през артерията на вратлето. Стентът спясява сърцето на Виктор, но само временно.

“Живот и здраве, когато достигне 3 кг, това ще стане някъде около 3-месечна възраст, му предстои нова операция, ново изпитание, защото аортата расте заедно с детето и този стент ще му умалее”, каза докторът.

В момента бебето и майка му са в Пирогов, където след дни предстои друга сложна операция.

“Лекарите прескачат границите на възможното в собствените си професии и извършват неща, които можем да наречем само чудо”, каза майката на малкия Виктор.

“Със сигурност е малък герой. Има деца, които още в първата година от живота си преминават през толкова много медицински предизвикателства, каквито на нормалните хора не им се случват за цял живот”, каза още д-р Димитров.