Пет топлинни счетоводители ще увеличат цените за услугата „дялово разпределение“ за минимален пакет, считано от май 2022 г. до април 2023 г., съобщава "Телеграф".

„Техем сървисис“също са предложили увеличение на цената на услугата, но „Топлофикация София“ отказала да го приеме и утвърди, обяви дружеството на сайта си. Други три фирми - топлинният счетоводител на столичното парно, „Нелбо“ и „Термоконтрол“, запазват цените на минималния пакет на услугата дялово разпределение и няма да ги увеличат през новия регулаторен период.

„Бруната“ е поискала цената за обслужване на партида да се увеличи с 8,11% от 12,20 лева на 13,19 лева без ДДС. Клиентите й ще плащат с 11,54% повече за отчет на разпределител, или по 3,19 лева, вместо по 2,86 лева. Толкова ще бъде и отчетът на водомер.

Таксата за обслужване и отчет на апартаментен топломер пък скача със 74% - сега се плащат по 2,86 лева, новата цена ще бъде 5 лева. Домакинство в двустайно жилище с три радиатора и разпределители върху тях и с един водомер ще плаща за дялово разпределение годишно 31,14 лева с ДДС, или по 2,60 лева на месец. Досега то е плащало 28,37 лева, или по 2,36 лева на месец.

Фирмата „Директ“ ЕООД е поискала 18,98% повишение на цената за обслужване на партида и по 12,22% увеличение за отчетите на разпределител, водомер и топломер.

При „Топлоконтрол“ ООД обслужването на партида поскъпва с 8,37%, а отчетите на уредите с 3,64 на сто.

При „ПМУ Инженеринг“ ООД обслужването на партида е нагоре със 17%, отчетът на разпределител и водомер - с по 6%.

„Ен Про Консулт 07“ ЕООД вдига цената за обслужване на партида с 20%, а на отчета на водомер и топломер съответно с 14 и 12 на сто. При отчета на разпределител не се предвижда поскъпване.

Съгласно общите условия на договорите между „Топлофикация София“ и фирмите в срок до 30 април топлинните счетоводители може да поискат актуализиране на цените, което трябва да бъде доказано с необходимите счетоводни и други документи.

„Топлофикация“ обяви, че не е приела поисканото от „Техем Сървисиз“ поскъпване с близо 30% за обработка на партида и над 18,5% за измервателен уреди, защото „предоставените документи не са достатъчни, за да обосноват увеличението“.

Топлинният счетоводител „Техем Сървисиз“ възрази срещу отказа на „Топлофикация София“ и напомни, че не е променял цената на услугата от 2020 г. Фирмата за дялово разпределение посочва, че разделено на 12 месеца, това увеличение би било с 5 ст. на монтиран уред в имот и с 37 ст. на партида на месец.

Към момента едно средно жилище в София (с 3 разпределителя и 1 водомер за топла вода) заплаща на годишна база за услугата топлинно счетоводство 27,80 лв. с ДДС, а при поисканото увеличение тази цифра би била 34,54 лв., обясняват от „Техем“.