„Уверявам ви в твърдата подкрепа на президентската институция за тракийската кауза. Следваме мъдрия съвет на тракийците „Прощаваме, но не забравяме“. Ще продължим да настояваме за справедливост за потомците на тракийските бежанци.“ Това заявява вицепрезидентът Илияна Йотова в паметен адрес, изпратен до Националния младежки събор „Илиева нива“ по повод Деня на тракийското дете. Всяка година вицепрезидентът е на Илиева нива заедно с тракийци от цяла България. Тази година неотложни ангажименти не й позволиха да присъства.

Йотова благодари на община Ивайловград и Съюза на тракийските дружества в България, че за пореден път организират деня за памет и почит. „Благодаря на Съюза на тракийските дружества в България и на неговия председател г-н Красимир Премянов, които въпреки трудностите толкова много години пазят паметта и я предават на поколенията“, посочва вицепрезидентът.

„В началото на юни осиротелият мемориал на Илиева нива за поредна година събира потомци на тракийци от цяла България. Под изгарящите лъчи на слънцето скланяме глави пред детската голгота. Времето е безсилно да изпепели паметта за трагичните събития на 1913 г., които написаха едни от най-тъжните страници в българската история. В небето над тази земя са ангелите на над 200 български деца, които не успяха да опознаят света и да сбъднат мечтите си! Днес живеем с раната на десетки хиляди български семейства, прогонени от родните си домове, загубили своите близки“, пише Илияна Йотова и подчертава, че никой няма право да пренаписва историята на това мъченичество.

„Но 1913 година е и величава – заради силата на човешкия дух, несломимата вяра, заради безграничната любов към Род и Родина, заради героизма на обикновения човек, който искаше да опази дома и семейството си, вярата, българското“, изтъква вицепрезидентът.

Към тракийците Йотова се обръща с думите: „Вие сте пример за това как почитта към саможертвата и паметта за предците са непресъхващ извор на патриотизъм и национално самочувствие!“.