Стотици миряни посрещнаха иконата „Св. Богородица – Достойно есть“, пристигнала по повод XVIII Международен фестивал на православната музика, носещ нейното име.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев получи разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, за това иконата да напусне пределите на храм „Св. Александър Невски“ в столицата и да бъде транспортирана до поморийската църква „Свето Рождество Богородично”. Тук чудотворният лик на Божията майка ще бъде изложен на 3 и 4 юни, след което иконата ще бъде пренесена за поклонение в манастир „Св. Георги Победоносец“ за периода от 5 до 7 юни.

Тази година е 18-то издание на православния форум и в него участие ще вземат 23 певчески състава – хорове и ансамбли от пет държави: България, Сърбия, Северна Македония, Румъния и Молдова. По традиция събитието започна с литийно шествие и водосвет, отслужен oт Н.В.Пр. Старозагорски митрополит Киприан и Н.Пр. Агатополски епископ Иеротей в съслужие с духовници от страната и гости на фестивала.

Официалното начало бе дадено от кмета Иван Алексиев: „Приветствам всички с „Добре дошли“ отново, за 18-ти път да открием заедно Международния фестивал на православната музика, превърнал Поморие в столица на православието. Чувството е невероятно, когато в тези няколко фестивални дни градът ни е огласян от ангелското пеене във възхвала на нашия Господ. Именно това чувство засилва във всеки един от нас вярата, любовта и надеждата, че отново ще заживеем в един по-мирен и прекрасен свят!“. В приветствените си думи кметът благодари и за оказаната чест чудодейната икона отново да бъде покровителка на града ни в това богоугодно дело.

„Колко хубаво е братя да живеят заедно, да бъдем заедно на този фестивал, да бъдем единни в Христос, търсейки спасение и утеха при нея, при майката Божия. Благодаря на дядо Иоаникий, на кмета на община Поморие Иван Алексиев и на Йорданка Туджарова, която дава неуморни сили, енергия и любов, за да може това събитие да съществува!“, каза Н.В.Пр. Старозагорският митрополит Киприан в края на молитвените си слова. Беше прочетен и поздравителен адрес от Н. В. Пр. Сливенския митрополит Иоаникий.

Вече се състоя първият от поредицата концерти, от днес програмата продължава по следния график:

Кратка програма

04.06.2022 г. /събота/

10.00 – 11.30 ч. – Среща на диригентите и представители на хоровете с организаторите на фестивала и фестивалния секретариат в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ (срещу църквата)

15.30 ч. – I фестивален концерт

18.00 ч. – II фестивален концерт

20.00 ч. – Открита сцена

05.06.2022 г. /неделя/

8.00 ч. – Утреня в храм „Рождество на Пресвета Богородица“- Поморие

9.00 ч. – Св. Божествена Литургия в храмовете „Рождество на Пресвета Богородица“, „Св. Преображение Христово“ и в манастир „Св. Георги Победоносец“ с участието на хорове от фестивала.

11.30 ч. – Репетиция на Сборен фестивален хор „Достойно есть“ I

15.30 ч. – I фестивален концерт

18.00 ч. – II фестивален концерт

20.00 ч. – Открита сцена – в зала НЧ „Просвета-1888“

06.06.2022 г. /понеделник/

11.00 ч. – Репетиция на Сборен фестивален хор „Достойно есть“ II

15.30 ч. – I фестивален концерт

18.00 ч. – II фестивален концерт

20.00 ч. – Открита сцена – в зала НЧ „Просвета-1888“

07.06.2022 г. /вторник/

11.00 ч. – Заключителен концерт. Официално закриване

Пълната програма на фестивалните концерти може да видите в сайта на МФПМ „Света Богородица – Достойно есть” ТУК.

Повече снимки и клипове от фестивала може да видите на официалната фейсбук страница на Община Поморие ТУК.

*** Организаторите запазват правото си да променят програмата при необходимост.