Това лято Международен филмов фестивал Бургас ще „отреже лентата“ на своето седмо издание. Датите, които трябва да си запазите, са от 16-ти до 22-ри юли, защото тогава киното ще бъде в перфектна колаборация с магията на танца и музиката, което обещава незабравими емоции под открито небе. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас по Фонд „Култура”.

Действието на Burgas International Film Festival’22 ще се развие на познатите ни морски локации. Програмата на фестивала и тази година ще предложи новаторски и провокативни ленти от съвременното филмово изкуство, които привличат вниманието на зрителя и същевременно допринасят за развитие на кино културата на родна почва.

„След зимата“ („After the winter”, 2021) на сценариста и режисьор Иван Бакрач ще открие летния киномаратон в Бургас. Филмът е миналогодишният кандидат на Черна гора за награда „Оскар“ в категорията за най-добър чуждестранен филм и ни среща с петима приятели от детството. Заедно със зимата за тях внезапно е отминала и младостта и всеки се оказва изправен пред новите усещания на зрелостта, опитвайки се да запази приятелската връзка.

Пълнометражната конкурсна селекция представя още „Келти“ („Celts”, 2021) на сръбската режисьорка Милица Томович. Филмът проследява преживяванията на белградско семейство от зимата на 1993 г. като отзвук на множеството събития в глобален и локален мащаб, следващи разпадането на социалистическа Югославия.

„Други хора“ („Other people”, 2021) е пълнометражният дебют на полската режисьорка Александра Терпинска, отправящ остра критика към недъзите на днешното общество чрез историята за любовен триъгълник в съвременна Варшава.

За да представи лично първия си игрален филм „Радиолюбител“ („El radioaficionado“, 2021), специално за фестивала пристига баският режисьор Икер Елориета със съдействието на Институт „Сервантес“. Лентата съпреживява пътя на млад мъж аутист в опита му да улови с помощта на радио и слушалки честотата, на която предава светът, различен от неговия.

Сред останалите чуждестранни заглавия в програмата са „Красиви същества“ („Beautiful beings”, 2022) – втора пълнометражна творба на исландския режисьор и сценарист Гудмундур Арнар Гудмундсон, отличена с награда от тазгодишния Международен филмов фестивал Берлин, както и „Sonne”(2022) на режисьорката Кърдуин Аюб, с приз от „Берлинале“ за най-добър дебют. Филмът гостува на бургаския фестивал със съдействието на Посолството на Австрия.

Наред с познатите филмови категории за пръв път тази година ще бъдат представени и танцови филми от България. Прожекциите ще бъдат съпроводени с кратки дискусии на живо, в които автори, участници и зрители ще могат да „потанцуват“ в ритъма на видяното и преживяното. Късометражната селекция е специално изготвена от хореографа Яница Атанасова и актрисата Мартина Апостолова – дългогодишен творчески тандем в различни танцови проекти. В рамките на фестивала те ще проведат двудневна творческа работилница под наслов ВИДЕОДЕНС, включваща двудневно обучение на тема „One Shot”- заснемане на танц, поведение и движение пред камера.

И тъй като сме на вълна „денс“, музиката ще е диско. В случая – италодиско, защото музикалната програма тази година включва специална прожекция на документалния филм „Италодиско. Искрящият звук на 80-те“ („Italo Disco. The Sparkling Soundofthe 80s.“, 2021). Той ще бъде представен от своя създател - режисьора Алесандро Мелацини, който гостува на Международен филмов фестивал – Бургас със съдействието на Италианския културен институт.

Документалната продукция ще ни потопи в музикалната вселена на цяла една ера – италодиското - от неговото зараждане в Италия, през развитието му в Германия като жанр с множество лица - не само от гледната точка на музикалната индустрия, но и в качеството си на обществен феномен - колкото комерсиален, толкова и футуристичен.

Във фокуса на фестивала този сезон ще бъде и киното на Португалия, до което ще можем да се докоснем благодарение наПортугалския културен институт „Камоеш“ София. Специална прожекция ще бъде представена и от турския режисьор, актьор и музикант ИлкерСавашкурт, който вече е добре познат от предишните издания като жури и верен съмишленик на бургаския киномаратон. Той ще ни гостува с последния си филм „Отражение“ („Reflection”, 2021), разказващ мистериозна история в истанбулски хотел. Благодарение на Община Руен заедно с него в Бургас ще пристигне и един от актьорите във филма - турската звезда СелчукЙонтем.

Фестивалът ще въвлече и най-малките любители в интересни кино преживявания. За тях е подготвена специална анимационна програма, а прожекциите в селекцията за деца ще бъдат организирани съвместно с училище „Селестен Френе“.

Събитието е подкрепено от Община Руен, Посолството на Австрия, Италианския културенин ститут, Институт„Камоеш“, Унгарския културен институт, Институт„Сервантес“.

Официални партньори са: Alive!, Remixshop, Форд Мото Пфое, Witley Neill Bulgaria, Tatratea, Витошко лале, винарна „Дивес” и медийните партньори „ВИЖ!“, Boyscout и Черноморие БГ.