Първите осемдесет и двама украински бежанци са настанени в почивната станция на Министерство на отбраната в бургаския квартал „Сарафово”. От днес тя е буферен център за разпределение и настаняване на бягащи от войната украинци. По неофициална информация те ще бъдат настанени в хотелската част, която е с леглова база от 250 места.

Предстои в следващите дни да бъдат поставени палатки, с което капацитетът на буферния център ще нарасне до 1000 места. До края на деня се очаква още 37 или 38 бежанци да пристигнат в буферния център в „Сарафово”.

Част от украинските бежанци бяха настанени в хотел на военното министерство в Рибарица. Базата вече е пълна. Разселените от Варна бежанци пристигнаха с влак до град Мездра и после с автобус до планинския курорт Рибарица. Условията в Рибарица впечатлиха бежанците.

„Сега дойдохме от Златни пясъци, където бяхме три месеца. Избягахме от бомбардировките в украинския град Николаев”, казва Надежда.

„Благодарим на българската държава за вниманието и помощта в това тежко време. Тази база е великолепна. Обслужват ни с внимание и загриженост. Внимателен персонал и директор. Прекрасна храна. Красиво е. Тук е райска и неземна красота. За всичко сме благодарни”, казват жени, настанени в курорта.

Капацитетът на хотела на военното министерство е 56 стаи, които вече са заети с бежанците от Украйна.

Източник и кадър Нова тв