Кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов и заместник-кметът Янчо Илиев проведоха редовна работна среща с представителите на туристическия бранш в Поморие, на коята беше коментирана актуалната ситуация в сектора и подготовката за предстоящия летен туристически сезон.

„Община Поморие е в готовност да посрещне туристи. След проведените две широки обществени обсъждания и приетата нова наредба за паркиране, вече започна маркировката на местата за паркиране в града. До 25 май продължава приемането на заявления за преференциално паркиране пред дома, след което ще се премине към одобряване на възможните паркоместа. Платено паркиране, или т.нар. синя зона, ще има само пред административните сгради в периода от 8.00 ч. – 18.00 ч., след което ще бъде за безплатно паркиране. Другата седмица започва оборудването на платените паркинги с бариери, както и разчистване на три терена за буферни паркинги за безплатно паркиране – в зоната на почивните станции, до бившия Лимонаден цех и в двора на манастир „Свети Георги“. Богатата културна програма на Общината през целия месец юни и началото на юли също предполагат привличането на туристи още в началото на летния сезон“, каза кметът Иван Алексиев по време на среща.

Щерион Златаров – експерт в отдел „Туризъм“ представи пред присъстващите презентация с анализ на първото тримесечие от 2022 г. и очакванията за предстоящия летен сезон.

Общо 8 неблагоприятни фактори отчита Община Поморие за предстоящия летен сезон, сред тях кризата с газа и петрола, войната в Украйна, бежанската вълна и отлив на туристи към конкурентни дестинации Турция и Гърция. Въпреки това се очертава постепенно възстановяване на туристическия сектор, като реализираните нощувки се очаква да достигнат между 60 и 80% от тези през силната 2019-та година. Анализът прогнозира, че спадът при българските туристи ще е в размер на между 20 и 25%, но той ще се компенсира от пристигащите вече свободно у нас граждани от Германия, Словакия, Чехия, Полша, Великобритания. Въпреки продължаващите военни действия в Украйна и всички икономически проблеми в световен мащаб, очакванията са за по-силен сезон тази година спрямо миналата. Община Поморие има подписан договор в Румъния за медийно отразяване, представящо града като подходящо място за почивка. Наети са билбордове по АМ „Тракия“, а уебсайтът – pomorietourism.bg е мястото за безплатна реклама на всеки бизнес в бранша. Община Поморие участва в туристически изложения и разработва рекламни печатни информационни материали.

Представители на туристическия бранш в Поморие изразиха безпокойство относно липсата на информация, свързана с правителствената програма за настаняване в хотелите за бягащите от войната, която приключва по план на 31 май, както и неяснотата от страна на концесионерите, по отношение цената на чадър и шезлонг в Поморие. Те предложиха на следващата регулярна среща да бъдат поканени и експерти от Министерството на туризма.

На срещата с туристическия бранш присъства и началникът на РУП Поморие Златан Даскалов, който увери, че и тази година в града ще има командироване полицаи, които ще се грижат за сигурността и спокойствието на жителите и гостите на Поморие.