Превозвачите в Бургас няма да блокират пътища. Протестът им започва в 11 часа с шествие по кръговите кръстовища и Околовръстния път. На 18 май ще спрат автобусните превози.

От общинския превозвач „Бургасбус“ също предупредиха, че трябва да бъдат взети спешни мерки - или за намаляване цените на горивата, или за компенсации. В противен случай това ще доведе до драстично увеличение на цената на билетите.

На този етап обаче те няма да се включат в реални и протестни действия.

Исканията на превозвачите са ясни - намаляване на акцизите за горивата. Премахване на биокомпонентите и от друга страна да не се разширява обхвата на тол системата, където би трябвало тежкотоварните превози да бъдат включени във второкласните пътища, за които да плащат.

Румен Христов е управител на един от големите автобусни превозвачи в Бургас „М-Бус”. Още преди години от там сигнализирага за проблем с транспорта до малките отдалечени села в Странджа.

„Към днешна дата въпросът стои по същия начин – няма решение. Ние сме изненадани от тона, който срещаме като отговор от министерството, защото не е време за сърдене. Предстоят много тежки времена, всички сме наясно с това. И ние чакаме адекватни решения и наистина тежки решения. Министърът на финансите и министърът на транспорта трябва да излязат и да кажат – готови ли са да финансират евентуално механизми, с които да се компенсират увеличените цени на горивата или не са готови. Ако не са готови – да е ясно на обществото, че трябва да плати цената. По същия начин ние, автобусните превозвачи, искаме да знаем – министърът на финансите и министърът на транспорта готови ли са и имат ли желание да финансират транспорта до малките население мета. Ако не, да кажат – тези населени места нямат нужда от транспорт, ние няма да го финансираме и да е ясно на обществото кой носи отговорност за това, което се случва”, каза Румен Христов.

Източник и кадър bTV