Тази учебна година категорично започва на 15 септември, но се водят разговори от 2023 г. учениците да тръгват на училище от 7 септември, а през учебната година да има допълнителна седмица от 5 дни, които да се разпределят като ваканционни. Това съобщи министърът на образованието Николай Денков, който бе на посещение днес в столичното училище по транспорт. По думите му промяната се заимства от европейските образователни програми и цели редуване на учене и почивка. Предстои обсъждане, което ще е публично, като идеята е промяната да е постоянна.

За целта се предвиждат промени в Закона за училищното и предучилищно образование.

"Освен седмицата, която ще се разпредели като учебни дни - се предвижда за учениците от 1 до 6 клас, когато децата ни учат по-малко от учениците в чужбина - да се добавят две седмици за проекти и преговор на материала в края на учебната година", уточни министърът.

Тази учебна година приключва без удължаване, материалът се наваксва от трите години коронавирус, стана ясно още от думите на Денков. Справката сочи, че 5% от българските деца не ходят на училище, затова преди следващата учебна година медиаторите ще тръгнат по-рано, влиза промяната и за безплатни детски градини и ясли, прави се и електронен образователен облак.

Министърът отново повтори, че много малка част от украинските граждани са поискали да се интегрират в българско училище - причината, че трябва да имат задължителни имунизации, а българските са различни от тези, които са в Украйна и те не желаят да се ваксинират.

По думите на Денков страната ни ги подпомага и ще ги подпомага и през лятото чрез кооперативи, които те са създали у нас, за да се включат онлайн в украинската образователна система. Относно украинските студенти - за тях страната ни дава еднократна подкрепа от 300 лв. за всички учащи в българско висше училище.