Настроенията сред руснаци и украинци, отседнали в Поморие, избиват във вандалски прояви. Снимка на залят лек автомобил „Шевролет“ с жълто-синя блажна боя – цветовете на украинското знаме, стана повод за горещи коментари във фейсбук. Мнозина преположиха, че това е колаж. В момента на асфалта край автогарата в Поморие още личат следите от боята. Колата е преместена. Тя е с варненска регистрация и е на управител на етажна собственост в апартхотел, в който имат апартаменти руснаци, там има настанени в момента и украинци.

БургасИНФО се свърза със сина на потърпевшия – Олег Утешев. „Истина е! Това е блажна боя. Колата е била залята през нощта, намерихме я така в 8 часа сутринта днес. Някой злоумишленик го е направил. Направили сме, каквото сме могли, за да открием кой е. Подали сме сигнал в полицията.“, каза Олег пред БургасИНФО.

Той е от руски произход. „Живеем повече от 13 години в България с баща ми. Той даде подслон на украински бежанци. Не знам с какво е провокирана тази проява. Колата не е била маркирана по никакъв начин – нямало е руско знаме или някакви други отличителни знаци по нея.“, каза Олег. Той се надява на спокойно и сигурно лято, въпреки емоциите тази година.

Припомняме, че преди седмица пък възрастна рускиня намери колата си цялата одрана с антируски надписи. Разкривените букви бяха по целия й автомобил "Шкода", с бургаска регистрация - по капака, вратите.

Снимките, които разпалиха страстите във фейсбук

Асфалтът в момента