Българските моряци от кораба „Царевна“ ще са у нас за Великден, заявиха от фирмата собственик на плавателния съд. Евакуацията им от тук нататък ще се извършва с помощта на българската държава и Министерство на външните работи.

Собствениците на „Царевна“ обясниха, че евакуацията е в ход вече трета седмица. Един от моряците обаче не издържал психически и напуснал плавателния съд по собствено желание, след което установил контакт с армията на ДНР. След това се върнал на кораба и така слезли и останалите моряците, като само петима остават на борда по собствено желание.


„Този начин на евакуация се използва и от други кораби и хора, поради което не можем да го осветим. Важното е, че хората са живи и здрави, за Великден ще си бъдат тук“, казаха от компанията.

От фирмата посочват, че разминаването в информацията за начина на евакуацията на моряците идва от там, че всичко е секретно. „Първо трябва да ги приберем у нас и тогава да ви разкажем как е станало“, казаха от компанията.

Петимата души, които са останали на борда на „Царевна“ са там по свое собствено желание и ако поискат да бъдат евакуирани на по-късен етап, това ще бъде уредено.