Бургаският депутат Жечо Станков пое като своя кауза три цели за успешен старт на летния сезон по Южното Черноморие. Това са: отпадане на зеления сертификат за туристи, които посещават България, отваряне на държавните бази, за да могат хората, пристигайки от Украйна да бъдат настанявани там, както и отпадане на биокомпонента за горивата с цел понижаване на тяхната стойност и уикенд туризмът за процъфтява.

„Летният сезон е чакан дълго за хората от Бургас и региона. За хората по морето той не е свързан само с почивките, а и с приходи, за да могат да изкарат и зимните месеци с тези средства“, каза Жечо Станков, който е избран от листата на ГЕРБ-СДС в Бургаски регион. Трите цели бяха поставени като сериозни проблеми от туристическия бранш по време на среща в Бургас.

„Ние, като народни представители, в най-кратък срок се задействаме. Важно е да премахнем зеления сертификат за всички туристи, които ще посетят страната. Тази мярка ще помогне първо за това, че разходите за почивката им в България значително ще бъдат понижени.

Това трябва да стане във възможно най-скоро, защото по Великденските празници румънските туристи обичат да посещават нашето Черноморие. Трябва да можем да си ги привлечем, за да дойдат тук, защото много от приходите на домакинства, хотели ресторанти, таксиметрови шофьори, пекарни и т.н. идват от туристи в региона“, каза Жечо Станков.

Той подчерта, че трябва максимално в кратки срокове да се помисли за украинските семейства. „Искам да благодаря на хотелиерите, които приютиха бежанци, особено майки с деца от Украйна. Тези семейства са настанени в хотели, които след Великден ще са задължени да изпълняват своите договори към туроператорите. Тук държавата е задължена да си влезе в ролята и да отвори всички държавни бази, както по морето, така и във вътрешността на страната. По възможност те трябва да са близо и до областните центрове, защото тези хора – предимно млади майки с деца, има нужда децата им да посещават училища и детски градини, да се възползват от медицинско обслужване.“, заяви Станков.

Той подчерта, че целта е базите по морето да бъдат свободни за туристи, които дълги години посещават Бургас и Южното Черноморие.

„Голяма част от Южното Черноморие зависи и от уикенд туризма. А това дали ще имаме този вид туристи зависи в голяма част и от разходите, които ще имат семействата за транспорт. Правят ви, предполагам, впечатление високите цени на горивата през последните седмици. Начинът, по който може да бъде овладяна стойността на горивата, е за определен период от време да се обърнем към Европейската комисия и да поискаме био компонентата – био горивата, които се вкарват в бензина и дизела, да бъдат намалени до минимум, а именно – до нула. Това ще помогне поне с 15 -20 стотинки да намалее цената на горивата за определен срок от време. Естествено, като поемем пред Европейската комисия ангажимент за постигане на целта, която имаме като такава.“, добави още той.