Ориентировъчно площите, които са засегнати от пожара край Малко Търново са около 150 декара иглолистни насаждения – черен бор и около 400 дка - широколистни. Това съобщи инж. Калин Николов – директор на държавно горско стопанство Малко Търново. Той е на терен заедно с гл. инспектор Николай Николаев, началник на Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас.

„Проблемът при този вид пожар беше, че в иглолистните насаждения пожарът премина във върхов и гасенето беше по-трудно, а при широколистните беше низов. В гасенето на пожара участваха 23-ма служители на Горското стопанство с 8 автомобила. Проблемът беше, че там, където е възникнал пожарът теренът е силно пресечен и трудно достигаше пожарна техника до самото огнище. Беше разделен на две – малко и голямо огнище. Голямото засегна около 500 декара, а малкото – около 50. Пожарът беше разделен на две, което ни кара да се съмняваме, че е умишлен палеж. На място, когато пристигнаха колегите от Държавно горско стопанство-Малко Търново, заловиха двама мигранти от сирийски произход. Те бяха предадени на Гранична полиция. В тях се съмняваме. Или това е причината, или небрежност.“, каза инж. Николов.

„Гасенето продължи цяла нощ, екипите още са на място. В 13,30 пожарът е загасен, в момента се обхожда, виждат се отделни огнища вътре в изгорялото, отделни дървета.“, каза гл. Инспектор Николай Николаев.