Цените на горивата отново тръгнаха нагоре от началото на годината. Поне до края на януари бензинът и дизелът ще продължават да покъпват, а цената на метана е с рекорден ръст през последните месеци. Поскъпването се очаква сериозно да засегне както шофьорите, така и превозвачите. Бизнесът вече даде заявка за по-скъпи билети за обществения превоз през тази година.

За последната година най-масовите горива са поскъпнали с над 30%. Така за литър в момента плащаме по около 60 стотинки повече от преди година. Най-сериозен обаче е ръстът при метанът - над два пъти. Ако преди година шофьори и превозвачи са зареждали за 2.90 лв., то сега в отделните части на страната плащат между 2.40 и 3.70.

Най-масовият бензин - А95, е поскъпнал средно с 32%, а дизелът - с 35 на сто. От бранша определят цените в момента като стабилни, но отчитат нов ръст при суровия петрол на международните пазари в първите дни на януари.

„През последните дни има известно повишение на курса на суровия петрол – той надмина 84 долара за барел. Засега не вярвам това да се отрази на цените на бензиноколонките, но ако тенденцията продължи нагоре, е възможно да има леко поскъпване. Поне към настоящия момент не виждам някакви фактори, които да качат цената на бензина и дизела до 3 лв., освен ако не се случи нещо извънредно на международните пазари”, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Източник Нова тв