Шумна група тийнейджъри се забавлява около 20 часа на беседки между блоковете в бургаския ж.к. „Славейков“. Бурните им възгласи и смях са мощно подсилени от хвърлени от тях бомбички в градинки и площадки. След броени минути групичката се отправя към бул. „Тракия“, като по пътя отново, за да се затвърди празничното им настроение, гръмва поредната пиратка в района. Тътенът й носи голяма радост за тях, но буквално хвърля в ужас иначе кроткия и дружелюбен Кърт – куче с големи размери, което обаче трепери като малко паленце от подобни взривове. Кърт по това време се намира у дома си, в къщичката, в която спи блажено. Тътенът го кара да изпадне в паника и той успява да преодолее защитните прегради и се оказва на улицата. Изплашен и лутащ се от страх. Малко по-късно е забелязан от минувачи, които го намират и го затварят в загражденията в парка в „Славейков“, сам, без любимите си хора и обстановка. Историята му стана повод и за коментари в социалните мрежи. Той вече е при стопаните си, много стресиран и подскачащ при всеки шум от пиратка.

Това е историята само на едно бургаско куче в дните преди Нова година, когато градът е засипан от канонада от пиратки, бомби и всякакви видове фойерверки с различен тътен. А такива като Кърт са много и са обичани от своите стопани.

Според бургаски ветеринарни лекари в празничните дни около Нова година по традиция има бум на избягали домашни любимци, подгонени от страха от взривовете навън. Много от бездомните кучета и котки пък се оказват с тежки наранявания. Страдат най-вече кучетата.

„Стресът от самите фойерверки може да накара животното да изглежда така, сякаш е болно – да отказва храна, да е омърлушено, да има диария. Отделно - при подобни бягства те се и изтощават от лутането, от страха, от непознатото....“, казаха ветеринарни лекари. В кабинетите им може да бъдат намерени успокоителни, които да помогнат на домашния любимец да мине по-леко през шума от празника.

Бомбичките носят небивала радост и екстаз у едни и истински ужас за други, а темата стана повод за бурни дебати сред бургазлии в социалните мрежи. В тези дни едни се запасяват с всякакъв вид пиротехнически средства, а сруги - с успокоителни. Коментарите са толкова разпалени, че валят обиди от едната и от другата посока.

„Нека да кажа, че аз съм собственик на две кучета, четири котки и имам приятели, които имат деца с различна проблеми. Днес по новините казаха, че от другата година, ще ги забранят в София. Ще бъдат позволени, чрез позволение от общината. Това трябва да се направи в цялата страна. Какво правят нормалните хора? Визирам хората в Стара Загора. Пишат на кмета и решават проблема. Какво прави момичето от въпросният пост изтрит преди малко...? Пише нещо, за да има съпричастност от разни хора. Искам да попитам хората като нея. Защо не ви виждам в приюта, след като сте загрижени за кучетата? Има дневен център за деца с увреждания. Ами отидете там и им дарете внимание и подкрепа, вместо да пишете постове, в които ги намесвате. Къде сте в инициативите помагащи на хора в нужда? Момичето е дало 100 лева за мигли, ами дай ги на приюта, след като си загрижена за кучетата.

С постове не става. Искат се действия. Аз пиратки не взимам. Апелирам и вие да не го правите. Весели празници на всички и когато правите нещо, мислете за последствията.“, коментира бургазлия.

Припомняме, че организацията „Четири лапи“ стартира социалната и медийна кампания „Красивото за нас е ужасяващо за тях“, с която апелира към отговорно честване на празниците. „Нова година за хората е нов стрес за животните. Декември е месецът, в който улиците на България се превръщат в критични точки не само за хората - зарята и пиратките, които се чуват от всеки ъгъл представляват сериозна опасност и за всички животни покрай безгрижно празнуващите.“, смятат от организацията.