Финансовият министър Валери Белчев даде брифинг след редовното заседание на Министерския съвет. Направихме всички усилия, смятам успешно, да осигурим добра бюджетна рамка, която да предложим в парламента. За избягване на съмнение - не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени, орязване на персонал или каквито и да било други реформи, каза Белчев.

Все още инфлацията е в рамките на допустими граници.

Направих си труда да проверя колко хора работят на минимална работна заплата - над 750 000 души. В следващия бюджет внасяме увеличение до 710 лева, каза Белчев.

Друга важна мярка е увеличение на детските надбавки - всеки със заплата до 510 лева ще има право на детски, които ще се увеличат с 20 процента - от 40 на 50 за дете и от 90 - на 110 лв. за две.

Майчинските за втората година ще се увеличат на 650 лв., предлага служебният кабинет.

За пенсиите - дори след отпадане на ковид мерките да бъде запазена абсолютната стойност на пенсиите, което би означавал средно увеличение от 84 лева на човек.

Базовият проект за бюджет е подготвен. В понеделник започва разписването му. Това ще отнеме 1 седмица. По-следващия понеделник започва обсъждането в НСТС.

По план на 16 декември ще поканим НСТС и след това ще го внесем в Министерския съвет, каза финансовият министър и допълни, че дават добра база, върху която да се работи.

Има политически сили на мнение, че трябва да оставим това на редовен кабинет, но ние сме длъжни да спазим сроковете и да предпазим от рискове, коментира Белчев.

Планираме да запазим всички анти ковид мерки за период от поне 6 месеца. Запазваме 120 лева на първо време за 6 месеца.

Източник и снимка БНТ