Областният щаб в Бургас, който допреди малко заседава в Областна администрация, ще предложи на главния здравен инспектор плановият прием и операциите в болниците да бъдат преустановени. Това не засяга онко пациентите, спешните случаи, пациентите на хемодиализа, женските и детски консултации.

„Решихме да увеличим COVID леглата от 340 за неусложнени пациенти и 24 за интензивни, на 400 терапевтични и 28 интензивни. През последните 7 дни леглата се заемат все повече”, каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

В област Бургас 5 общини имат заболеваемост 500 на 100 00 души. Това са Бургас, Карнобат, Приморско, Царево, Айтос, за които щабът ще предложи учениците да преминат на ротационен принцип на обучение.

Карантинираните паралелки в област Бургас са 79, като най-много са в общините Бургас и Карнобат. Общо 1801 ученици и деца в детската градина са под карантина.

„Мерките за зеления сертификат са достатъчно категорични и достатъчно ефективни. Това не сме коментирали. Коментирахме организацията на работа и осигуряване на леглови фонд за нарастващия брой болни и облекчаване условията, при които се хоспитализират”, каза още д-р Паздеров. Припомняме, че днес протестиращите ресторантьори в Бургас стигнаха до Областна администрация, където заседаваше щабът. Те настояваха „Зелените сертификати” да важат и за хората, които имат антитела срешу вируса. Исканията им обаче не бяха коментирани. Областният управител проф. Мария Нейкова ще ги изпрати на министерството на здравеопазването.

Движението на линейките беше сред централните теми.

„ На 3 часа отбелязваме движението на болните и свободните легла във всяка болница. В трите големи болници в Бургас има триажни центрове, а четвърти в МБАЛ Поморие. С информацията от системата линейките няма да се лутат”, каза д-р Паздеров.