Инициативният комитет регистрира кандидат-президенската двойка Герджиков-Митева с 9999 подписа в ЦИК.

"Смятам, че хора с висок академичен статус, с дълбоко познание за обществото и цивилизацията, какъвто е господин Герджиков, могат само да допринесат решително за нормализиране на ситуацията в България." Това заяви Харалан Александров от Инициативния комитет, издигащ проф. Анастас Герджиков за президент и Невяна Митева за вицепрезидент.

Смятам, че е голяма смелост да излезеш на политическата сцена в този момент, така че за мен е чест да съм част от този инициативен комитет, добави Александров.

Той коментира още, че очаква проф. Герджиков да бъде президент на България, като допуска, че това ще се случи след втория тур.

Румяна Коларова от ИK каза, че за нея е от изключителна важност президентската институция да отстоява ролята, която има по Конституция.

„Президентът трябва да бъде арбитър. Той няма как да заема страна, тогава, когато имате някакъв вид състезание. Напълно съм убедена, че проф. Герджиков ще бъде точно в тази позиция на арбитър“, заяви Коларова и добави, че проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева са я впечатлили с чувството си за достойнство и с личните си качества.

Източник bTV