Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) е постигнал "значителен напредък" в проучването на случая с одиторския доклад на американската компания "УилмърХейл" относно дейността на Световната банка за 2018 г. В публикувания през септември документ бяха отправени критики срещу управителния директор на МВФ Кристалина Георгиева, която беше изпълнителен директор на банката през 2018 г.

През уикенда Бордът обсъди с Георгиева и с американската правна кантора "УилмърХейл" въпроса за предполагаемия натиск, оказан от българката върху служители в Световната банка да променят данни в полза на Китай. Според източници на "Ройтер", пожелали анонимност, обвиненията срещу Георгиева ще отпаднат.

В петък Франция и други европейски държави подкрепиха българката. САЩ и още страни поискаха повече време, за да проучат различните версии за случая, припомня Ройтерс.
Вчера в. "Файненшъл таймс" писа, че САЩ и Япония искат управляващата директорка на МВФ да се оттегли. Авторитетното британско бизнес издание не цитира конкретни източници. Министерството на финансите на САЩ, което контролира около една шеста от акциите на МВФ, отказа да коментира публикацията. Засега няма реакция от страна на японското посолство във Вашингтон.

АФП посочва, че 24-членният Управителен съвет обикновено взима решенията си с консенсус. Очаква се съдбата на Георгиева да бъде окончателно решена в понеделник.

Скандалът заплашва да помрачи срещата на високо равнище на МВФ и Световната банка, където българката има водеща роля в дискусиите за глобалното възстановяване след COVID кризата, облекчаването на дълговете и опитите да бъде ускорена ваксинацията в глобален мащаб.

Източник Нова тв