Собственици на нощни заведения в най-големия черноморски курорт у нас – “Слънчев бряг”, не се съобразиха с новите мерки и продължиха работа и след 23 часа. Екип на NOVA беше на среднощна проверка с екипите на РЗИ и полицията. Те започнаха проверката си малко след 23 часа в заведения на централната алея на Слънчев бряг. В почти всички имаше клиенти.

Въпреки,че собствениците на едно от заведенията са против новата заповед на здравния министър, с която се ограничава работата им до 23 часа, те са избрали да преминат към реален бойкот след протеста в сряда .Обясняват, че ще им се наложи да освободят 80% от персонала си преждевременно.

В следващото проверено заведение посетителите бяха десетки. Основно чужденци, избрали да гледат футболен мач на открито .Управителят опита да увери инспекторите на РЗИ, че не обслужат клиентите си и ги чакат да си заминат. Здравните инспектори обаче не повярваха и затова на собственика ще бъде съставен акт. Той може да стигне до 1000 лв.

Нарушения бяха открити и в следващия бар. Проверяващите влязоха малко преди 23,30 часа, а заведението беше пълно с клиенти. Оправдаха се с това,че се спазват всички изисквания за работа на открито и персоналът бил 100% ваксиниран. Въпреки твърдението проверяващите отново подготвиха наказателно постановление.

„То е очевадно, че не се спазва часовият диапазон от 7 до 23 часа. Освен това има на масите и повече от 6 клиенти, както разрешава заповедта. Твърдението, че персоналът е ваксиниран, трябва да се докаже и трябва да е предварително заявено. Това не отменя спазването на часовия график до 23 часа, така че отново ще поканим отговорното лице на обекта в РЗИ-Бургас да му бъде съставен акт за нарушение”, обясни Данка Андреева, която е инспектор към РЗИ-Бургас.

А докато се попълваше констативният протокол и клиентите започнаха да си тръгват, след като разбраха,че повече няма да им бъдат сервирани питиета, служителите на РПУ Несебър получиха сигнал, че друг плажен бар е препълнен с клиенти. И въпреки желанието си да спазват противоепидемичните мерки, в това заведение признават, че бойкотират заповедта на здравния министър.

Източник и снимка Нова тв