Кметът на община Поморие Иван Алексиев, заместник областният управител на област Бургас Божан Божанов и Станко Апостолов от инициативния комитет, днес тържествено прерязаха лентата на новоизградения Паметник на загиналите във войните, родом от с. Козичино (Еркеч).

„Паметниците са за нас, живите, защото трябва да помним миналото и да го предаваме на децата си, за да имаме и бъдеще. Благодаря на инициативния комитет, на автора, на дарителите и на всички жители на селото за подкрепата, защото е важно да знаем и помним корените си. Поклон пред паметта на загиналите.“, каза кметът Иван Алексиев по време на официалното откриване на паметника.

За събитията в периода на войните за национално обединение (1912-1918г.), както и във Втората световна война разказа Любка Николова, уредник в Исторически музей – Поморие. Заупокойна молитва и тържествено освещаване на монумента извършиха отец Евгени и отец Яни.

Приветствени слова изказаха зам. областният управител Божан Божанов, както и представителят на инициативния комитет, с основен принос в проучвателните дейности за имената на загиналите – Станко Апостолов.

„Днес е паметен ден за с. Козичино. След повече от сто години се сбъдва мечтата на местните жители и на техните потомци, да се издигне паметник на падналите герои във войните за България. Пред вас са имената на обикновени хора, незавършили военни училища, с нисши чинове, но с висша отговорност пред съдбините на България, които с достойнство дадоха живота си за Родината. Днес коленичим пред техния подвиг.“, сподели в емоционалното си обръщение Станко Апостолов, като благодари на всички, допринесли за осъществяване на идеята за изграждане на Войнишкия паметник.

Новоизграденият монумент на 85 войници и офицери, загинали в Балканската война, Междусъюзническата война, Първата и Втората световна война е по предложение на инициативен комитет и реализиран от Община Поморие и Министерство на отбраната.

На събитието присъстваха още председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, заместник-кметът на Община Поморие Янчо Илиев, заместник-председателят на областната комисия „Военни паметници“ Владимир Бошнаков, Красимир Костов – представител на Военно окръжие – Бургас, представители на инициативния комитет, авторът на паметника – скулпторът Христо Митев, кметският наместник на с. Козичино Тодор Милев, Милчо Талев – директор на ГХГ “Дечко Стоев” Поморие, общински съветници, жители и гости на с. Козичино.

Събитието бе съпътствано от почетен караул от в.ф. 48940, с командир подполк. Люцканов и под съпровода на Групите за автентичния фолклор от с. Козичино и от гр. Поморие.