Екип от водещи лекари от Комплексния онкологичен център в Бургас даде полезни съвети на жени, минали операция след карцином на гърдата, как да се възстановят максимално бързо в периода след това. За да бъдат максимално полезни за дамите, лекция пред дамите изнесоха доц. д-р Ася Консулова, медицински онколог и хирургът д-р Павел Хрусанов, който се занимава предимно с тази област. В КОЦ-Бургас тази година има новорегистрирани 86 пациентки за първите 6 месеца. Общо в регистъра на здравното заведение фигурират 4863 жени с карционам на гърдата от общо 35 хил. регистрирани онкоболни.

„В новата сграда, която имаме идея да построим в най-скоро време, е предвидено, при положение, че Здравната каса отпусне клинични пътеки, по които да финансира рехабилитацията на пациенти след онкозаболявания, да направим и такъв сектор по физиотерапия и рехабилитация. Това ще бъде от голяма полза за жените, които са претърпели операция, химиотерапия и лъчетерапия.“, каза управителят на КОЦ-Бургас проф. д-р Христо Бозов.

„Рехабилитацията започва веднага след операцията, но има различни степени на натоварване, различни ограничения, които се спазват, защото онкологичният ефект от операцията е нещото, което е ключово. Възстановяването на функцията, както на засегнатата област, така и на цялото тяло, е нещото, което изисква продължително проследяване и често не може да стане, както от хирурга, така и от онколога. То изисква ежедневно провеждане на упражнения в домашни условия. Важно е да се знае как да се случват тези неща вкъщи и какво да правят пациентите от самото начало след операция и в хода на лечение.“, каза доц. д-р Ася Консулова.

„Това е продължителен етап, не зависи от тези един, два или пет дни, в които жената се вижда от специалист в онкологична болница. Упорството и правилното провеждане на всички тези процедури вкъщи в продължение на дълъг период от време са ключови за успеха. А не само еднократно или двукратно, когато обясним какво трябва да се прави. Обикновено жените търсят помощ, след като се е развил проблемът, а той зависи от много неща – от самата анатомия, от стадия на болестта, от много фактори.

Онкологично си движим лечението и то е част от ежедневната ни работа, но всичко, свързано с възстановяването и рехабилитацията на цялото тяло или на съответната област, е наистина продължителен процес и не се извършва постоянно в болнични условия, а вкъщи. Затова тези дребни детайли, свързани как да бъде правилно натоварена ръката, какъв да бъде обемът на движения, зависи от хора, които имат повече опит и е правилно това нещо да се провежда веднага след операцията.“, каза още доц. Консулова.

Д-р Павел Хрусанов обясни какво представлява лимфната система, лимфните съдове и възли. „След операция по повод рак на гърдата, в много по-голям процент от случаите се налага отстраняване и на лимфните възли. Нещо, което би могло да довлече след себе си и проблеми, както по време на ранния следоперативен период, така и на по-късен етап. Нарушава се оттока на лимфата около гърдата и около мишницата, което в някои случаи води до оток на ръката, затрудняване на функцията й и практически всеки такъв пациент след такава операция се нуждае от допълнителни грижи, за да се намали риска от подобно усложнение или ако то се появи, да бъде минимално и жената да има комфорт на живот, без подобен проблем.“, каза той.