Първият от поредицата концертни прояви, които представят най-характерното историческото време, претворено в музикалното изкуство, е „Пътуване във времето“ – на 28 август от 20.30 часа в градината на Експозиционен център „Флора“ – Бургас. Събитието е в рамките на лятната музикална програма на Бургаската опера „Купон на Флората – последното за сезона. С голям успех и многобройна публика преминаха останалите три концерта от програмата в Експо център „Флора“ – „Music Of The Night”, с произведения от известни американски мюзикъли, „Любими руски романси“ и „Наздравица“. Премиерата на концерта „Пътуване във времето“ бе на 16 май т. год. в залата на Операта и всеобщите отзиви бяха, че представлява изискана интерпретация на музиката на барока, която, представена по професионален и вдъхновен начин, може да бъде не само вълнуваща, но и предизвикваща размисъл и духовен катарзис. През м. май на рояла беше Мира Искърова.

В събота /28 август/ двете оперни певици – Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и пианистката Илиана Тодорова разказват за интригуващия проект:

„Публиката ще бъде преведена през различни епохи и жанрове на класическата музика в рамките на поредица от концерти „Пътуване във времето“. На 28 август ще се пренесем в XVII и XVIII век, Барок, след Ренесанса – френски (baroque), италиански (barocco), означава неправилна перла или фалшив скъпоценен камък. Пищност, претрупаност, шумното изобилие на детайли, но и мелодии, които докосват сетивата, истории за императрици и крале, афери и интриги, обрисувани в музика от Хендел, Рамо, Вивалди, Пърсел. Два сопрана, пиано, дуети и арии (по-малко), в които ще разпознаете известни мотиви от любими филми. Тази звукова магия ще бъде придружена от разходка из Лувър, Ермитаж, Петра и Пирамидите, под формата на мултимедия. За визията на проекта се грижи художникът Диана Авелова – млада артистка, която учи изящни изкуства и костюм не къде да е, а в Академията за сценични изкуства в Париж.

Хореографията на концертния спектакъл е на Патрисия Соарес. Тя е от Лисабон, Португалия, учила e класически танц в Лисабон и Мадрид. Работила е като балерина в Държавна опера – Стара Загора, а от 2019 г. работи в Държавна опера – Бургас. Нейният репертоарът включва: "Дон Кихот", "Лебедово езеро", "Жизел", "Спящата красавица", "Лешникотрошачката" и др. Само музиката има власт да ни пренесе за секунда, където си поискаме, елате с нас на пътешествие в епохата на Барока, ще открием много красота!“, запознава с философията на атрактивния проект сопраното Мария Цветкова-Маджарова.

„Този концерт ни отнася в епохата на барока, като ни разхожда из най- красивите кътчета на музиката от този стил мечтателност и приказност, вплетена в полифонична сплав, допълнени от вълшебна мултимедия и танц ето в какво може да участвате“, допълня естетичната визия за концерта сопраното Нона Кръстникова.

„След като завърших класа по френски език в ПГРЕ “Г. С. Раковски“ – Бургас, заминах да преследвам мечтите си на дизайнер в Париж. Там изучавам специалност „Приложни изкуства и Моден дизайн“ в университета по изкуства „Atelier de Sévres“. От малка изучавам рисуване, балет, пиано и театър, а музиката винаги е вървяла рамо до рамо с мен. Така открих Операта – съвършената симбиоза между няколко изкуства. Творческият ми процес е силно повлиян от музиката и нейната история. Зад всеки тон може да стои надежда, болка, страст... Имам специално отношение към музиката на барока. Вдъхновява ме със своята богата орнаментираност и стремеж към съвършенството“, споделя Диана Авелова, художник на пректа „Пътуване във времето“.

В съботната вечер на 28 август присъстващите на концертния спектакъл "Пътуване във времето" в Експо център „Флора“ ще се почувстват като избраници – ще имат шанса да съпреживеят един различен концерт, в който бароковият стил в изкуството бе представен синкретично чрез музика, танц и визуално представяне на архитектурни и художествени шедьоври, под формата на мултимедия. И всеки от елементите е филигранно изработен – до блясъка и детайлното изящество, характерен за епохата.

В изисканото открито пространство на Експо център „Флора“ ще прозвучат красиви мелодии, които не само носят несравнимо сетивно и естетическо удоволствие, но и като че ли отварят портал във време‐пространството, където Съвършенството е толкова близо. Истории с привкус на легенди за дворцови афери, кралици, доблестни рицари, обединени от несравнимия финес и класа на бароковата епоха, ще бъдат разказани от двата сопранови гласа на Мария Цветкова‐Маджарова и Нона Кръстникова, които се съчетават брилянтно – и като тембри, и като емоционална споеност. Музикалното изящество ще бъде изваяно под изискания съпровод на пиано със забележително тоноизвличане и прекрасно изградена динамика от Илиана Тодорова. По‐рядко изпълняваната, но изключително пречистваща и носеща странната красота на застинала лава музика от Хендел, Рамо, Вивалди, Пърсел, ще бъде майсторски вградена в една изискана мултимедийма визуализация на Лувъра, Ермитажа, Петра, Египетските пирамиди и други шедьоври, родени от човешкия гений.

Вещо, с разбиране към музиката и естетските послания на барока ще бъде и чудесното, фино и ненатрапчиво сценично присъствие на хореографа на "Пътуване във времето" – Патрисия Соарес, която е артист от балетната трупа към Бургаската опера.

Камерното събитие обещава да бъде многозвучно и многоизмерно, с аспирации са бъда красиво – от всички ъгли на сетивно възприятие.

Билети за концерта „Пътуване във времето“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim, в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас, както и на място в Експо център „Флора“ – преди събитието.