Германският институт „Роберт Кох“ публикува за първи път данни, показващи, че масовата ваксинация предпазва и от нови щамове на коронавирус. Досега близо 60% от населението на Германия е напълно ваксинирано.

От старта на ваксинацията в Германия в началото на февруари смъртта на 335 души, които са били напълно ваксинирани, са свързани с коронавируса. Това е 1,5 процента от всички смъртни случаи, свързани с COVID, съобщи вчера Институтът. Останалите 98,5 % от смъртните случаи са неваксинирани.

Изследователите са особено щастливи, че през последните шест месеца само един човек на възраст под 60 години, който не е бил ваксиниран, е починал от коронавирус.

„Цифрите недвусмислено потвърждават, че ваксините защитават добре - особено от тежкото протичане на заболяването“, каза за „Шпигел“ Карстен Валц, генерален секретар на Германското дружество по имунология. Това, както добавя Валц, се отнася и за Делта щама, въпреки че може да бъде по-лесно заразен и за ваксинирани хора.

През последния месец 15 % от симптоматичните инфекции са били на ваксинирани, докато 85 % от тези със симптоми не са били ваксинирани. Сред тези, които се озовават в болница, неваксинираните съставляват около 92 процента, а тези в интензивните отделения и на респиратори до 99,2 процента от февруари до днес.