Камено показа, че пази традициите при изработката на музикални инструменти. Фамията, която поколения наред предава майсторството за тях е на Стоян Иванов. В работилницата са работели неговите прадядо, дядо и баща - Иван Тонев, Слави Иванов, Георги Славов. Сега е негов ред да бъде майстор, но предава занаята на сина си – Георги, който вече е добър чирак. Обучението обаче продължава, докато майсторът е жив, каза Стоян Иванов.

Той разказа, че занаятът е пренесен от Беломорска Таркия. „Нашите предци са изработвали там инструментите. Прадядо ми Иван първо е дошъл в Бургас, а после в Камено Те са преселници от Беломорска Тракия, така занаятът е дошъл тук. Иначе той е много стар. Занаятът при нас е запазен като се предава само от баща на син. Има винаги само един майтор и един чирак. Аз имам син- Георги, той вече е първокласен чирак. Обучавам го, това продължава докато е жив майсторът“, каза Стоян Иванов.

Той посочи, че истински стойностните инструменти са с висока цена, изработват се изключително трудно, трява да отговоратя на много изисквания. „Иска се много врме. Най-добрите инструменти се правят от естествени материали. Най-доброто дърво от бъларсите е дрян.“, каза още Стоян Иванов.

Припомняме, че тази седмица представи богатството на музикалните инструменти като показа разликите между гайда и цигулка, тъпан и барабан, кавал и флейта (ВИЖТЕ ТУК).

Усвоил занаята, предаван четвърто поколение, Стоян сега обучава своя син Георги