Камено показа, че пази традициите с майсторите на традиционни български инструменти. На сцената на площада атрактивно бяха показани между местните жители разликите между цигулка и гайда, барабан и тъпан, флейта и кавал. Така публиката се наслади на изпълненията на местни музиканти и на ученици от Музикалното училище в Бургас. Своите умения показаха барабанистът Валентин Желязков, цигуларите Виктор Петров, Ростислав Димитров, Нора Ангелова с флейта. Лютиерът и педагог на децата е инж. Жельо Стоянов

Два рода са съхранили през вековете майсторството да сътвориш от дървото предмет, който в ръцете на музикантите оживява и ни пренася в света на предците ни – вътрешното усещане, къде е България. В Камено живеят и работят едни от най-добрите съвременни майстори на гъдулка, кавала и гайдата, добре познати у нас и в чужбина. От техните ръце излизат инструментите на най-популярните български музиканти. Кой е майсторът Стоян Иванов – очаквайте по-късно.

За целите на опазването, документирането, представянето и популяризирането на това изключително ценно наследство на кайлии, НЧ „Просвета-1927 г.“ предвижда ремонт обновяване на част от читалищната сграда в гр. Камено с цел да се изгради експозиция и да се предложи място за предаване на занаятите на младите хора в подходяща среда, закупуване на оборудване за осветление и озвучаване на фестивални събития; провеждане на серия от културни събития. Предложената инициатива ще спомогне за опазването на нематериалното културно наследство на Камено, развитието на културата в общината, създаването и провеждането на нови събития от културния календар, както и популяризирането му като уникален туристически продукт.

„Този проект ще допринесе за обзавеждането на нашето Читалище, за което знам, че жителите на Камено ще бъдат радостни. Ще бъдат обновени фоайетата, изложбените зали, музеят ще бъде в по-приветлив вид, ще бъде осветен салонът, ще има професионално озвучаване. Мебелите в Библиотеката ще бъдат обновени. Това е в полза на всички жители.“, каза кметът Жельо Вардунски.