Малко преди ГЕРБ-СДС да приеме и върне на президента втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, представи кои са личностите, които в друга ситуация биха формирали Министерски съвет.

„Дължим на българските граждани и избирателите да представим имената, които биха били потенциален кабинет на ГЕРБ – СДС, за да направят сравнение и видят потенциала ни”, каза Даниел Митов. Той е и предложението за министър –председател, зам.-премиер е Томислав Дончев, министър на икономиката бургазлията Жечо Станков, бургазлийката Ивелина Василева е министър на околната среда и водите, а Любен Дилов – син, който бе водач на листата в Бургас, е посочен като министър на културата. Министър на туризма е Деница Николова, която също бе в бургаската листа.

„Тежкото разделение между институциите и политическите партии водят до там, че ние няма как да разчитаме на разговори по политики и коалиционни споразумения, затова за да не бавим процедурата, ще дадем възможност на президента да връчи третия мандат”, каза Митов. Той добави, че е станало ясно, че без разговори с ГЕРБ-СДС правителство не може да има, а България има нужда от стабилно управление.

„Стана ясно, че никой не иска да носи оговорност. Единствено и само ГЕРБ – СДС осъзнава, че е важно все пак да има управление на тази държава, защото в момента се чувства отлив на управляващи, а наплив за опозиция. Видно е, че първата и втората политически партии вече са в опозици, въпреки че ИТН излъчиха и получиха подкрепа за предедател на НС, председатели на най-важните парламентарни комисии. Очевидно има добър разговор между останалите партии освен с ГЕРБ”, каза Десислава Атанасова.

Ето и имената в кабинета, представен като образец

Вицепремиер: Томислав Дончев

Вицепремиер и министър на вътрешните работи Румен Христов

Вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева

Министър на финансите Кирил Ананиев

Министър на правосъдието Радомир Чолаков

Министър на отбраната Христо Гаджев

Министър на регионалното развитие Александър Иванов

Министър на труда и социалната политика Деница Сачева

Министър на образованието Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването Костадин Ангелов

Министър на културата Любен Дилов

Министър на околната среда и водите Ивелина Василева

Министър на земеделието Десислава Танева

Министър на транспорта Росен Желязков

Министър на икономиката Жечо Станков

Министър на енергетиката Делян Добрев

Министър на спорта Красен Кралев

Министър на туризма Деница Николова