Две дози ваксина срещу COVID-19 на Pfizer или AstraZeneca са почти толкова ефективни срещу силно Делта варианта на коронавируса, колкото и предишния Алфа вариант, показва ново проучване.

Изследвания, публикувани в New England Journal of Medicine сочат, че ваксините са високо ефективни срещу варианта Делта, който сега е доминиращ щам в световен мащаб, при условие, че човек е получил двете дози. Проучването затвърждава заключенията на Public Health England през май, базирани на данни от целия свят, че и двете ваксини са ефикасни. Две дози от ваксината на Pfizer са 88% ефективни за предотвратяване на симптоматично заболяване от варианта Делта, в сравнение с 93,7% спрямо варианта Алфа. Две дози от ваксината на AstraZeneca са били 67% ефективни срещу варианта Делта, в сравнение с първоначално докладваните 74,5% ефективност срещу варианта Алфа.

„Само незначителни разлики в ефективността на ваксината са забелязани с варианта Делта в сравнение с Алфа варианта след получаването на две дози от ваксините на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca“, пишат изследователите от Public Health England.

Проучването потвърждава, че една доза от тези ваксини не е достатъчна за висока защита срещу Делта варианта.

Наскоро изследователи от Beth Israel Deaconess Medical Center в американския град Бостън също заявиха, че в лабораторни условия отговорът на антителата от еднодозовата ваксина Johnson & Johnson е действал добре срещу Делта варианта и че имунният отговор е продължил около осем месеца.

През юни производителите на руската ваксина Sputnik също заявиха, че тя е около 90% ефективна срещу силно заразния нов щам на вируса.