“Лора Янева - живот в изкуството” е експозиция, организирана в памет на художничката Лора Янева, която напусна този свят преждевременно и чиято трагична съдба развълнува творческото съсловие не само в Бургас.

Изложбата се организира по идея на любимия мъж на Лора - Мирослав Калудов, и е подкрепена от Община Бургас. Експозицията ще очаква всички ценители на изкуството от 15 май в зала „Ал. Г. Коджакафалията” на Културен център „Морско казино”.

Близо 50 цветни платна ще бъдат събрани в паметната изложба, с която Бургас ще отдаде почит към творчеството на авторката. Лора милееше за града си. Морето, пъстроцветни риби, арт лодки, усмихнати моряци и влюбени русалки са неин отличителен знак в картините ѝ. Като творец бе издигнала любовта на пиедестал. И това бе едно от посланията на нейните картини. Един съвършен, хармоничен свят, в който надеждата и доброто създават приказни истории от цветове и форми.

В експозицията ще бъдат селектирани картини от различните периоди на вдъхновение на Лора – от ранните й ученически рисунки, картини от студентските години, когато завършва „Графика” във Великотърновския университет, от времето, когато се утвърждава и развива като художник, до последната рисунка – на бургаския мост, която остава незавършена.

Малка част от шедьоврите на бургаското момиче ще бъдат включени в благотворителен аукцион на 26 май. Средствата ще бъдат дарени в подкрепа на преждевременно родения син на Лора – Борис.

Всички подробности за инициативата следете тук: https://www.facebook.com/events/215973493296943/

Лора Янева е родена на 21 май в Русе. Когато е на четири години, семейството се премества да живее в Бургас. Първо учи в паралелка с изобразително изкуство с преподавател Митко Иванов в ОУ "Антон Страшимиров", след това учи в паралелка по изобразително изкуство в СУ "Св. св. Кирил и Методий", където нейни учители са били Йордан Петров, Атанас Стоянов, Иво Бистрички, Стойко Даскалов, Анета Краева, Дотка Калъчева, Божидар Калъчев, Николай Дубаров, Радостин Дамасков. Продължава обучението си във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Там завършва специалност "Графика", а след това и магистърска степен "Графичен дизайн".

Става член на Дружеството на бургаските художници през 2007 година. През 2013 година получава наградата "Млад автор".