Очаква се, че ваксините ще ни дадат имунитет за поне 8-10 месеца, но вече има автори, които очакват имунитета да трае дори до 2 години. Това заяви проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Веднага след първата доза на ваксината не сме предпазени. Антителата започват д а се изграждат на 7 - 10 ден. Обикновено около 45 % е ваксиналната ефикасност следд първата доза, затова се прави втора игла, за да се постигне максимален ефект, посочиоще той пред bTV.


Всички ваксини са безопасни и са разрешени за употреба в ЕС. Те имат различна степен на защита. На този етап на базата на РНК имат над 90% защита за индивида, а останалите малко над 60%. Това са данни от клинични изпитвания, които в момента се апгрейдват, посочи той.


По света няма дебат за избора на ваксина, хората не го коментират това. Каква да е ваксината решава лекаря според пациента. Единствената препоръка е към жените, които планират бременност в следващите няколко месеца, бременните и кърмещите - за тях не е препоръчително да се имунизират. Всички останали подлежат на ваксинация, включително и трансплантираните, посочи той.