Обяснението е, че при първата среща с този вирус той се опитва да избяга от т.нар. вроден имунитет с белтъци, които са в него. Избягвайки естествения имунитет, той направо се среща с адаптивни или придобит имунитет. Този имунитет е променлив и ако реагира свръх, може да се получи цитокинова буря. Ако пък не реагира – може да се намножи много вирусът. Изключително важен е вторичният отговор или придобитият имунитет да е правилно настроен към вируса. Това нещо е много трудно и при различните хора е под генетичен контрол, при други хора е под контрола на околната среда... Има много фактори, които влияят върху т.нар. придобит имунитет. Така пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на „Здравей, България” обясни причинта, поради която лекари загубиха битката в.коронавируса, като един от тях е проф. д-р Георги Хубчев от УМБАЛ „Дева Мария“. Припомняме, че той ни напусна в събота след две седмици в реанимация, без да има сериозни придружаващи заболявания.

„Дори еднояйчните близнаци не са еднакви по отношение на имунния си отговор. Не може да се настрои имунитета по някакъв начин.“, каза д-р Симидчиев.

Пулмологът е на мнение, че мерките в страната са достатъчни, но трябва да се спазват.

„Носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените. Това са изводите на анализ, направен в Канада от българин. Мерките, които има, са достатъчни. Трябва да бъдем разумни, за да ги спазваме, тъй като това ще позволи да намалим скоростта на разпространение”, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на „Здравей, България”.

Той сподели, че подобно на проф. Асен Балтов, през главата му е минавала мисълта, че коронавирусът е създаден в лабораторни условия.

„Нека се концентрираме върху нещата, които можем да променим. Дали е лабораторен вирус, или не, не можем да го променим. Можем да променим нашето поведение – да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием повече ръцете. Тези неща са в рамките на това, което всеки един от нас може да направи. Вместо да говорим за неща, за които не знаем или не можем да променим”, апелира пулмологът.

„За огромно съжаление вече имаме четирицифрена бройка на новооткрити. Добрата новина е, че процентът от тези, които влизат в болница от тази бройка, е по-нисък, тъй като основната част на разпространението е през училищата, където има по-млади хора. Общата бройка обаче е много притеснителна. ”, каза още Симидчиев.