След големия успех на „Хубавата Елена“ на сцената на Летен театър – Бургас – на 25-и август, с която бяха официално закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2020, комичната опера от Жак Офенбах, по либрето на Анри Мейак и Людовик Алеви, ще бъде представена отново в Зала Опера – на 29-и септември, от 19.00 часа.

Великолепна комбинация от естествена красота, изтънченост, харизма, сценичен хъс и талант, представени в образа на Хубавата Елена, кралицата на Спарта и съпругата на Менелай, постига в образа на световната историческа красавица мецосопраното Йоана Кадийска. Тя съумява да изпълни с лекота трудната вокална задача и да придаде на образа си необходимата доза царствен оттенък – като присъствие, жестове и осанка. Младият тенор Яни Николов успешно дебютира като Парис, син на краля на Троя Приам, през м. август в Летния театър, като вписа в емоционалната рамка на една от емблематичните любовни двойки в световната история, обличайки образа с много стабилна вокална техника и мек, галещ, богато темброво глас. Комичен и провокиращ искрен смях в публиката постига баритонът Йордан Христозов, като Менелай, цар на Спарта, който блестящо се справя с трудната художествена задача да изгради гротескно изображение на измамен наивен съпруг, чиято благоверна трудно понася присъствието му и се подчинява на заповедта на боговете – намира своя любим, който е предопределен от тях – пастир, който се оказва принц на Троя.

Напълно вписвайки се в цялостната визия на мащабния спектакъл, пренасяйки ни в древни времена в началото на Троянската война, са и другите главни герои: в ролята на Меркурий, бог-вестител, е Мирослав Димитров – артистичен и забавен. Калина Попова също направи успешен дебют като Юнона, кралица на олимпийските богове, съпруга на Юпитер, на спектакъла през август. Лина Пеева се представя като Венера, богинята на любовта – уверена, даваща насоки на две души, които се търсят във време-пространството, въпреки обстоятелствата. Полина Бахчеванова също направи на Летния театър успешна дебютна роля – като Минерва, богиня на мъдростта, науката, занаятите и войната. Дебютна бе и ролята на Калхас, върховвен жрец на Зевс, за баса Диман Панчев, който създава много поводи за смях у публиката, със своите хитро замислени трикове, които винаги водят до дивиденти за самия него. Бранимир Недков, баритон, също е стабилен и ярък на сцената в дебютния образ на Агамемнон, Цар на царете. Партията на сопраното Мария Цветкова-Маджарова е необичайна за нейното амплоа, но въпреки сценичното предизвикателство, тя се справя блестящо, влагайки артистичност и завидно чувство за хумор в образа на Орест, син на Агамемнон. Басът Костадин Мечков, който също направи успешен дебют в ролята на закриването на Летните музикални празници, се представя като Ахил, тесалийски герой, цар на Фтиотис. Свежо и запомнящо се присъствие на сцената имат също: Милен Динолов и Любомир Тодоров, като Аякс I и Аякс II, Николай Николов като Филоком, слуга на Калхас, и Стефка Христозова /дебют/, като елегантната Бакхис, прислужница на Елена.

Младият диригент Цанислав Петков за пореден път доказва, че дебютните заглавия, с които се справя със сериозна ангажираност и отговорност в процеса на изграждане на спектакъла, и с професионална лекота, за него са само още една стъпка в неговото творческо израстване.

Красиви, впечатляващи в историческите времена, които са представени на сцената, с характерното пищно разточителство на празниците в древните храмове, спецификата и философията на жертвоприношенията, както и човешките отношения, които са идентични – от най-дълбоката древност, досега, са режисурата на доц. д-р. Александър Текелиев, сценографията на Борис Стойнов, великолепните костюми на Цветанка Петкова-Стойнова, в които всеки детайл носи послания, както и хореографията на Гриша Роглев. Концертмайстор е Йордан Ковачев, помощник-режисьор – Петър Тихолов.