Тази седмица ученици от Лятната занималня в СУ „Христо Ботев „ в кв. Черно море съвместно с местното читалище „Антон Страшимиров” закусваха домашно мляко. Разбраха каква е причината то да е най-вкусно в България и кой е открил така известната му бактерия. Инициативата е по проекта „Хапвам здравословно, а спортът ми е за основно”, с който училището участва в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за 2019-2020 учебна година, организиран от Министерството на здравеопазването.

„По принцип имахме още няколко инициативи, за да завършим проекта и естествено най-интересното беше оставено за накрая. Освен заквасването на мляко, сме предвидили открит урок за пчелите и меда, както и състезание „Готвя здравословно с мама”. Всичко това трябваше да се случи през март и април, но поради всеизвестните причини се отложи във времето. Сега продължаваме напред като, разбира се, се съобразяваме с епидемиологичните мерки”, това каза Веселина Николова, която е начален учител и ръководител на проекта. По думите й до края на седмицата ще се проведе открития учок за меда и пчелите, а децата ще направят апликации на тема кошери.

В началото на учебната година ще се състои и дългоочакваното състезание, което обаче най-вероятно ще е без публика – само с участници и жури.