Бургас стана част от 168-те града от общо 30 европейски държави, които са включени в онлайн платформата Cultural Gems, инициирана от еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

117 емблематични сгради, места и гледки намериха място на културната карта https://culturalgems.jrc.ec.europa.eu/

Сред тях са Културен център "Морско казино", Галерия "Георги Баев", Летен театър - Бургас, Държавна опера - Бургас , ДТ "Адриана Будевска", Храм "Св.св. Кирил и Методий", Културен дом на нефтохимика, РБ "Пейо Яворов", паметниците Альоша и Пантеона, Авиомузей - Бургас, защитена местност "Пода", Регионален исторически музей, Природонаучен музей, Етнографски музей, Концертна зала "Проф. Иван Вульпе", Дом на писателя, къща-музей "Петя Дубарова".

"Град Бургас притежава своите уникални възможности и има потенциал да въздейства върху културата, творческия сектор и туризма. Тази онлайн платформа създава форум за обмяна на идеи и добри практики, като представя бърза и точна картина на културните забележителности и творческия заряд на даденото място. Това ще бъде полезно при вземането на по-ефективни и координирани решения на национално и европейско ниво за подпомагане и развитие на културата и туризма", каза комисарят Мария Габриел.

Платформата за обмен на културни и туристически обекти Cultural Gems съдържа информация, която помага да се намерят данни за различните и интересни обекти, намиращи в даден регион. Проследявайки IP адреса на връзка, тя предлага на вашето внимание редица регистрирани културни ценности - тяхната история, снимки и точната им локация. След посещение на мястото може да оставите свое ревю с впечатления, препоръки и отзиви. Информацията може да се актуализира и разширява.

И вие може да добавите своето любимо място. Направете си бърза регистрация с и-мейл и парола.

Гледката, пред която обичате да се снимате, паметник, фонтан, градска скулптура, музикални и театрални събития, интересен фестивал, точно определено място от градската среда или близка местност, до която обичате да отскачате, когато имате свободно време. В онлайн пространството може да добавите интересни легенди, истории и приказки, свързани с историята на града или културния обект. Разкажете за тях, след като си направите регистрация с име и парола. Така и вие ще допринесете за привличането на туристи. Така повече хора ще посетят прекрасния ни град и ще се докоснат до историята, поезията, изкуството и мечтата за Бургас.

Нека си припомним, че 40 % от туризма е свързан с културен туризъм, а трима от четирима европейски туристи избират своята туристическа дестинация, отчитайки културните забележителности и възможности. С особено голяма сила това се отнася към туризма в Европа, тъй като тук се намират половината от местата, определени от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Възстановяването и развитието на туризма преминава през културата.