През месеците юли и август 2020 г. Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага на пациентите си няколко профилактични кампании с изследвания на преференциални цени. Те се извършват в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна, Сливен и Ямбол като направление от лекар или предварително записване на час не е необходимо. Таксата манипулация е 2 лв.

Профилактичните кампании включват: грижа за сърцето, скрининг на щитовидна жлеза, полови хормони, туморни маркери, IgG и IgM антитела срещу новия коронавирус.

Повече за изследванията


Пакет „Грижа за сърцето” на намалена цена от 94,50 лв. на 48 лв.

Този комплекс от изследвания обединява някои от основните маркери за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания: атерогенен индекс (ApoB/ApoA1), хомоцистеин, липидния профил, който включва общ холестерол, добър и лош холестерол,VLDL и триглицериди. Включени са и важни биохимични показатели като глюкоза, урея, креатинин, калий, натрий и хлориди. Те допълват скрининга на най-честите заболявания, които водят до сърдечно-съдови заболявания – диабет и бъбречна недостатъчност.

В „Грижа за сърцето” специално е добавено съвместното изследване на Аполипопротеин А1 и Аполипопротеин В, защото то дава възможност да се изчисли коефициент на атерогенност - ApoB/ApoA1. Неговото повишение е тясно свързано с опасността от инфаркт и инсулт. Този индекс има по-добра прогностична стойност отколкото останалите липидни съотношения като общ холестерол /HDL; LDL/HDL относно риска от бъдещи сърдечносъдови и мозъчни усложнения.

От своя страна, високите нива на хомоцистеин увреждат ендотелните клетки на съдовете, което е основен момент в развитието на атеросклерозата и многообразните ѝ прояви от страна на сърдечно-съдовата система и мозъка - инфаркт, инсулт, периферна съдова болест и др. Изследванията са подходящи за хора с рискови фактори като захарен диабет, хипертония, наднормено тегло, пушене, употреба на алкохол, обездвижване, прекарани вече сърдечни инциденти или наличие на родственици с анамнеза за исхемична болест на сърцето в млада възраст. Подходящи са и за проследяване на здравния статус при мъже над 45 години и жени над 55 години. Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин, на гладно, като за аполипопротеините това не е задължително условие, което се счита за още едно тяхно предимство.

Скрининг на щитовидна жлеза: TSH + FT4 на намалена цена от 24 лв. на 12 лв.

Тиреостимулиращият хормон (TSH) и свободната фракция на тироксин (FT4) са основните и най-често назначавани хормони за оценка на функцията на щитовидната жлеза. Стойностите им дават достатъчно точна представа дали тя е нормална, повишена или понижена. Двете изследвания помагат много при превенцията и навременното откриване и лечение на ендокринните заболявания. От лаборатория „ЛИНА” препоръчват пациентите да се изследват сутрин на гладно, преди да са пили кафе или други напитки, съдържащи кофеин.

Полов хормон по избор от: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), Estradiol, Prolactin, Progesterone, Testosterone на намалена индивидуална цена от 14 лв. на 7 лв.

От тази кампания могат да се възползват жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл: при първична и вторична аменорея, при болезнена менструация (дисменорея), при обилни и нерегулярни кръвотечения. Пациентите могат да изберат един хормон или да ги комбинират. Изследването на полови хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия.

Някои от хормоните се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

Туморен маркер по избор от: CEA, PSA , CA 15-3, CA 125, CA 19-9, AFP на намалена индивидуална цена от 17 лв. на 8 лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

CEA (карцино-ембрионален антиген) е неспецифичен маркер. Използва се при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума.

PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза. При изследването му трябва да се съблюдават следните изисквания - да няма еякулации в последните 48 часа, да не се провежда по-рано от 7 дни след ректално туширане на простатната жлеза или трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза и урологични процедури, поне 6 седмици след биопсия на простатата и поне 8 седмици след лечение на простатит.

CA 125 е маркер, който се използва за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника.

CA 15-3 е маркер, който се използва за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур.

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се използва при диагностика на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб. Подходящ е при проследяване на високорискови пациенти от развитие на чернодробен карцином ( хронични хепатити, чернодробна цироза, дефицит на алфа-1 антитрипсин).

Профилактичната кампания с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване - следоперативно или по време на провеждане на терапия, а също така и в периоди на ремисия, с цел ранно откриване на рецидиви. Туморните маркери са белтъци, които са продукт на раковите клетки и се образуват в отговор на прогресиране на туморния процес. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

SARS-CoV-2 IgG + IgM антитела срещу новия коронавирус на намалена цена от 28 лв. на 20 лв.

За извършване на анализа е необходима кръвна проба. В резултата се отразява присъствието/отсъствието на двата класа антитела, т.е. изследването е качествено, а не количествено. Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта. Резултатите от теста са готови до края на работния ден. Положителните резултати се съобщават на РЗИ, от чиято компетентност са по-нататъшните мерки.

Профилактичните кампании важат в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна, Сливен и Ямбол. Таксата манипулация при изследванията е 2 лв.